ANNONS

Hyran kan höjas med 60 procent

1950-talsköken på Barkassvägen borde sparas, tycker Annika Alm och Anders Winbladh, som är emot att hyrorna i huset ska höjas.
1950-talsköken på Barkassvägen borde sparas, tycker Annika Alm och Anders Winbladh, som är emot att hyrorna i huset ska höjas.
Hyresgästerna i John Mattsons lägenheter på Barkassvägen kan få en hyreshöjning på 60 procent när lägenheterna ska renoveras.

Helt galet, tycker många av dem som nu rustar för strid.
ANNONS

– Många av dem som bor här har inte råd att betala så mycket mer. Jag har väl råd, men jag vill inte. Ska jag betala nyproduktionspriser får de hellre riva kåken och bygga upp en ny, säger Anders Winbladh, en av de hyresgäster som nu startat en arbetsgrupp för att stoppa höjningarna.

Det John Mattson ska göra är att stamrenovera rör och el och byta badrum, kök och eventuellt ventilationssystem i husen. De ska också fräscha upp allmänna utrymmen. Huset ska få ”2010-talets standard”, är beskedet hyresgästerna fått. På grund av detta kan hyrorna höjas med 50–60 procent. Hyresgästen Annika Alm betalar 5 000 kronor för sin tvåa i dag och höjningen skulle bli kännbar.

– Var ska alla som inte har råd att bo här ta vägen? undrar hon.

Arbetsgruppen har gjort en enkät bland hyresgästerna som visar att 80 procent av dem underkänner John Mattsons förslag och hellre vill ha en mindre omfattande renovering av bostäderna och en lägre hyra. Att komma upp i 2010-talets standard är ändå omöjligt, menar de. Många tycker också att det skulle bli en försämring om de gamla femtiotalsköken byttes ut mot nya standardkök.

Däremot skulle de gärna vilja att fastighetsägaren gjorde något åt kylan och lyhördheten i husen.

– Som det nu är får man ibland gå med dunjacka inne. Borstar jag tänderna efter tio så klagar grannen, säger Annika Alm.

Anders Winbladh har bott i John Mattsons fastigheter hela sitt liv och Annika Alm har bott där sen 2004, och har inte varit missnöjda med sin värd förrän nu.

– De säger att de värnar om hyresgästerna, men hur kan de göra det när de vill byta ut folk här i huset? säger Annika Alm.

Enligt Siv Malmgren vd för John Mattson fastighets AB är renoveringarna nödvändiga eftersom huset är utslitet. Hyresförhandlingarna har inte börjat, men enligt henne ger standardhöjningen fastighetsägaren rätt att höja hyran med minst 50 procent.

ANNONS

– Hyrorna sätts efter bruksvärdesprincipen, höjs bruksvärdet så höjs hyran, säger hon.

John Mattson renoverar just nu ett annat hus på Farkostvägen i Baggeby. Där vill företaget ha cirka 50 procents hyreshöjning.

– Men vi är inte överens med Hyresgästföreningen och de nya hyresnivåerna kommer sannolikt att avgöras i hyresnämnden när fastigheten är färdigrenoverad, säger Siv Malmgren.

Om hyrorna höjs kraftigt riskerar flera hyresgäster på Barkassvägen att behöva flytta. Hur ser ni på detta?

– Man bor väldigt prisvärt där i dag. Men den nivån är inte långsiktig eftersom husen måste renoveras. Huset på Barkassvägen har också ett väldigt fint läge, vid vattnet. Vi tänker dock rabattera de kvarboende de första åren, så den nya hyresnivån skulle inte gälla förrän år fem. Vi kan även erbjuda hyresgästerna ett boende i Larsberg där vi ska göra en minimiuppgradering, vilket innebär lägre hyreshöjning.

Gunnar Brolin, Hyresgästföreningens lokala representant på Lidingö tycker att de åtgärder John Mattson gör motsvarar en stamrenovering. 50–60 procents hyreshöjning är då helt orimligt.

– När allmännyttan stamrenoverade i Hjulsta blev hyreshöjningen en tusenlapp trots att deras hyror inte låg högre än här.

Många hus på Lidingö är byggda på just 1950 och 60-talet och måste renoveras nu. Flera projekt är redan på gång och hyreshöjningar på mellan 30–60 procent väntar många. Att hyrorna höjs kraftigt i samband med renovering är ett problem som Hyresgästföreningen uppmärksammat både på Lidingö och i Stockholm.

– Det är ganska bedrövligt tycker jag, säger Gunnar Brolin.

Fakta

Fler renoveringar

Renoveringsprojekt som är på gång på Lidingö:

John Mattson (Larsberg) cirka 1 000 lägenheter.

John Mattson (Baggeby) cirka 90 lägenheter.

Heba (Bodal) cirka 200 lägenheter.

Lidingöhem (Hersby) cirka 40 lägenheter.

Rikshem (Käppala) cirka 460 lägenheter.