Hyran kan höjas med 61 procent

Efter stambyte och ­renovering vill Signalisten i Ritorp nästan fördubbla hyrorna.

Pensionären Tero ­Jussila kommer inte att få ekonomin att gå ihop och överväger att flytta till husbil.

Glädjen var stor bland de boende i Ritorps låghus efter att det första informationsmötet om stambyte och renovering i juni 2011. Enligt dem meddelade Signalisten att upprustningen av lägenheterna skulle innebära en hyreshöjning på 800 kronor i månaden.

– Vi var skitglada när vi gick från mötet. Vid det andra mötet sa de att det skulle bli runt tusenlappen och det gick väl an, säger Tero Jussila.

Strax före jul samma år skrev han och andra hyresgäster på ett godkännande för renovering.

I dag är renoveringen utförd men glädjen är utbytt mot ångest över att kanske behöva flytta. Signalisten yrkar att Tero Jussila som hyr en tvåa på 59,5 kvadratmeter ska betala 7 545 kronor i månaden i stället för 4 680 kronor – en ­höjning med 2 865 kronor i ­månaden eller drygt 61 procent.

– Vi tycker ändå att det är rimligt att om man får en högre standard så ska man också betala för den, säger Signalistens vd Catarina Johansson Nyman.

Enligt henne är problemet att hyrorna i Ritorp hållits tillbaka så pass länge att de i dag är extremt låga. Något som gör att det i procent sett blir stora höjningar.

– Men även efter renovering så menar jag att det inte är några ohemula hyror, säger Catarina Johansson Nyman.

Hon började arbeta för Signalisten för 4,5 år sedan och att stiftelsen ska ha sagt att hyreshöjningen skulle landa på 1 000 kronor är inget vd:n känner till.

Hyresförhandlingar pågår mellan Signalisten och hyresgästföreningen. Att de kommer att nå en förlikning tror varken stiftelsens vd eller hyresgästföreningens ordförande P-O Brogren vilket gör att ärendet kommer att gå till hyresnämnden.

– Eftersom de faktiskt har lovat folk att det skulle kosta högst tusen spänn så tycker jag att det finns moralisk grund till att de ska få stå för det, säger P-O Brogren.

Går kraven igenom får Tero Jussila som många andra pensionärer flytta från Ritorp. Annars får han bara 3 000 kronor kvar att leva på varje månad vilket gör att han överväger att flytta till husvagn.

– Det är för jävligt att 90 procent av ens inkomst ska gå till hyran, säger han.

Fakta

Signalistens hyreskrav

Källa: Hyresgästföreningen