ANNONS

Nu chockhöjs hyran för p-plats i Stockholm

Parkeringsavgiften för boendenparkering i Stockholm höjs parkering p-böter parkeringsböter
Höjningen skiljer sig åt på olika ställen i Stockholm.
Nu höjs avgiften för hyrda parkeringsplatser i Stockholm – rejält. Priset för att stå på de kommunala bostadsbolagens platser fördubblas på många håll i staden.
ANNONS

Om man bor i Stockholms kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder och vill hyra en parkeringsplats av densamma kan det bli dyrt i fortsättningen.

Utslaget över hela staden höjer Svenska Bostäder månadshyran för en p-plats med 159 kronor i snitt, vilket motsvarar 45 procent. Men på många håll blir höjningen betydligt högre än så.

Mer än fördubbling

Exempelvis höjs parkeringshyran på Ladugårdsgärdet i innerstaden med 231 kronor i månaden – från 369 till 600 kronor. I ett garage på Södermalm höjs parkeringshyran med 500 kronor.

I västerort fördubblas p-hyran vid många hus, bland annat i Råcksta där den ökar från 200 till 400 kronor per månad. Att stå i garage i Vällingby kostar numera 1000 kronor, jämfört med 597 innan årsskiftet.

Även i söderort mer än fördubblas avgiften på många håll. I Liljeholmen höjs parkeringshyran från 250 till 600 kronor.

– Vi har sett över hyrorna för våra boplatser i hela vårt bestånd, de har varit oförändrade under lång tid och legat under hyresnivåerna för omkringliggande p-platser, säger Jonas Elamsson, kommunikatör på Svenska bostäder.

Därför blir höjningen högre

Även andra bostadsbolag har har höjt hyran för sina parkeringsplatser. Bland annat Familjebostäder, som till exempel i Årsta höjer med 60 procent.

– I samband med att staden har infört boendeparkering i en del områden har vi justerat våra hyror. Jag kan inte minnas när de höjdes senast, det är därför höjningen blir lite högre nu, säger Madeleine Penton, enhetschef på Familjebostäder.

Men är det rimligt att höja avgiften med 60 procent?

ANNONS

– Ja, vi tycker det. Vi tittar inte på själva beloppet, utan på helheten. Vi måste marknadsanpassa hyrorna, säger hon.

Högre än boendeparkering

Under hösten har Familjebostäder höjt avgiften för hyrda parkeringsplatser i Enskede, Aspudden, Axelsberg, Västertorp och Bagarmossen – de områden där staden infört boendeparkeringsavgift. I områden där boendeparkeringsavgiften är 500 kronor har man höjt till 750 kronor, medan den har höjts till 550 kronor i Axelsberg, Västertorp och Bagarmossen där boendeavgiften är 300 kronor i månaden.

Er avgift är betydligt högre än boendeparkeringsavgiften, varför då?

– När du har boendeparkering är du inte garanterad en plats. Här har du en fast plats som är din, säger Madeleine Penton.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.