Hyran för hög – ikon på Skånegatan stänger

Fasaden mot Skånegatan – här öppnar snart en glasögonbutik.
Fasaden mot Skånegatan – här öppnar snart en glasögonbutik.
Far och son Jansson i butiken som snart stänger.
Far och son Jansson i butiken som snart stänger.
Torsten Jansson med en vevgrammofon – båda är runt 80-strecket.
Torsten Jansson med en vevgrammofon – båda är runt 80-strecket.
Hyreshöjningarna sätter stopp. Nu stänger den klassiska tv- och radiobutiken Etervåg butiken – men man drar inte ner persiennen helt för det.
– Nej, det blir ingen utförsäljning för det. Vi kommer att driva firman vidare i mindre lokaler längre in, säger ägaren Kent Jansson.

Kent Jansson har precis kommit tillbaka från Tyresö dit han levererat en tv till en äldre dam. Hans pappa Torsten sitter och mekar med en gammal transistorradio från Bang & Olufsen när Mitt i Södermalm besöker den klassiska butiken på Skånegatan.

Nu är det sonen Kent som driver butiken men Torsten är fortfarande här och jobbar ”på skoj”. Butiken startade redan på mitten 1950-talet men sedan -82 har den varit en del av hans liv. Han drev en annan elektronikaffär inte långt här ifrån innan dess.

– Jag hade Allvåg i korsningen Södermannagatan och Folkungagatan i 20 bast, berättar han.

Men trots att butiken stänger den första september kommer de att jobba vidare i den inre delen av lokalerna.

– Nej, det blir ingen utförsäljning. Vi kommer att fortsätta med försäljningen och försöka utöka på Internet. Sen blir det säkert en del hembesök hos framför allt äldre som behöver hjälp med hemelektronik, berättar Kent Jansson.

Här ska det så småningom öppna en glasögonaffär. Men än så länge finns mängder av klenoder för den hi-fi- och elektronikintresserade: Rullbandare, en vevgrammofon från 30-talet och över entrén står en tv känd från tv.

– Den är från 1956 och var bland annat med i Tusen år till julafton när de skulle visa 50-talet, säger Kent Jansson.

En sviktande marknad i kombination med att lokalhyran höjts med 23 procent de senaste åren innebär att de nu får säga hej då till butiken med fönster mot Skånegatan.

– Det har ju blivit väldigt populärt att röra sig häromkring och kroglivet har ju kommit igång rejält de senaste åren, tidigare var det bara ölkaféer, säger Jansson den äldre.

– Hyresvärden vet ju att om vi försvinner så kommer det ju bara någon annan. Det blir ju svårt för verksamheter som vår: skomakare och damfrisörer och så vidare, säger Kent Jansson.