ANNONS

Hyrcyklar ska ge kommunen en ”stadskänsla”

Margareta Hamark (L) la motionen om hyrcyklar.
Margareta Hamark (L) la motionen om hyrcyklar.
För ett år sen motionerade Liberalerna i Väsby om att införa ett hyrcykelsystem för att minska utsläppen. På senaste kommunfullmäktige gav majoriteten grönt ljus till förslaget.
ANNONS

Kommunen ska utreda möjligheterna att införa ett hyrcykelsystem i Väsby. Tanken är att det ska gå att låna cyklar genom sitt SL-kort. Förslaget kommer från Liberalerna som la en motion om hyrcyklar i oktober 2016.

– Det visar en viss stadskänsla när man kommer till en ort och det finns hyrcyklar. Det är mycket som händer och Väsby utvecklas med nya spännande områden som Fyrklövern och Bredden. Det skapar en attraktionskraft som kommer få fler att besöka Väsby och att de då ska mötas av hyrcyklar känns helt rätt, säger Margareta Hamark, gruppledare för Liberalerna i Upplands Väsby.

Vill engagera sig i lokalpolitiken i Väsby

Tanken är att finansiera systemet med reklam på cyklarna. De andra partierna i Alliansen stöttade förslaget men både Byggnadsnämnden och kommunledningskontoret besvarade motionen med att kommunen borde vänta på att ett system togs fram för flera kommuner. Men på senaste kommunfullmäktige valde majoriteten att stödja förslaget och hyrcyklarna kunde klubbas igenom.

– Det här är en framtidsfråga som det känns självklart att jobba vidare med. Det finns hälsoaspekter till att främja cyklandet och det är ett effektivt sätt att ta sig fram på, säger Lars Valtersson (Mp), kommunalråd.

Att majoriteten valde att gå emot förvaltningens linje och istället stödja liberalerna berodde på att det tycker att det är viktigt att utreda frågan så snart som möjligt.

”Inte alls svårt” begära in utdrag av ledare

ANNONS

– Vi tycker att det är viktigt och fullt rimligt att vi utreder frågan. Det betyder inte att hyrcyklar införs på en gång. Men det är dumt att inte ha med det här som något som faktiskt kommer i all planering vi gör och att inte bifalla motionen tycker jag hade gett fel signaler, säger Valtersson.

En förhoppning är att hyrcyklar ska bidra till att fler väljer bort bilen för kortare resor och på så vis minska avgasutsläppen.

Vart sjunde spädbarn utsätts för rökning

– Det ska bli ett smidigt sätt att transportera sig till olika intressanta delar i kommunen. Cykeln är ett väldigt klimatsmart transportmedel, säger Hamark.

När hyrcyklar kan rulla på Väsby gator är fortfarande för tidigt att säga. Även hur systemet ska tas fram återstår att se. Det kan bli ett eget kommunalt system eller ett system som upphandlas tillsammans med andra kommuner.

ANNONS