ANNONS

Inga hyrcyklar i stan till våren – nya hojar kan dröja länge

Helldén och hyrcyklar
Trafikborgarrådet Daniel Helldén tycker det är sorgligt att staden får vänta ännu längre på nya hyrcyklar.
Ett beslut från förvaltningsrätten gör att Stockholms stad får vänta ännu längre på nya hyrcyklar.
– Det kan finnas ett nytt hyrcykelsystem tidigast till sommaren om vi har tur, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
ANNONS

I mars vann  Voi tillsammans med UIP Holding en upphandling att leverera elcyklar till Stockholms stads nya hyrcykelsystem. Kontraktet skulle innebära 400 miljoner kronor till företagen och  7 500 elcyklar till stockholmarna.

Men nu kan allt rivas upp.

Spanska elcykelkonkurrenten Marfina överklagade Stockholms stads beslut och har nu fått rätt i förvaltningsrätten. Något tidningen Dagens Industri var först att rapportera om.

Hyrcykel. Voi.

Såhär ser Voi:s hyrcyklar ut. Foto: Pressbild.

Helldén besviken

Anledningen är bland annat att delar av upphandlingen är skriven på norska. Till Mitt i säger trafikborgarrådet Daniel Helldén att han är otroligt besviken över rättens beslut.

– Vi har väntat länge på att få tillbaka ett system. Det här ställer till det för stockholmarna och jag tycker det är otroligt sorgligt, säger han.

Försvann 2018

Sedan vintern 2018 finns inga hyrcyklar i kommunal regi – detta bland annat eftersom förvaltningsrätten redan 2017 underkände en annan upphandling.

När nya hyrcyklar kan finnas på plats är omöjligt att säga enligt Daniel Helldén. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas och även om staden går vidare med nästa anbud kan även detta överklagas.

– Jag skulle säga att det kan finnas ett nytt hyrcykelsystem som tidigast till sommaren, om vi har tur, säger Daniel Helldén.

Tror du att det gör det?

– Jag vågar inte spekulera. Det här är andra upphandlingen som domstolen upphäver så det är väldigt svårt att veta vad som kommer hända, säger Helldén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.