Hyrde ut 17 rum i fuskbygge – nu vräks alla

Ann Charlotte Höglund bor i vill som uthyrningshus med 17 rum. Nu måste hon omedelbart länna efter brandsyn.
Ann-Charlotte Höglund har bott i huset sedan i somras och hon är nu en av hyresgästerna som vräks, för att fastighetsägaren saknar tillstånd för både verksamhet och för bygget.
Ann Charlotte Höglund bor i vill som uthyrningshus med 17 rum. Nu måste hon omedelbart länna efter brandsyn.
Enfamiljsvillan på Gamla Tullingevägen byggdes utan giltigt bygglov om till uthyrningsverksamhet med 17 rum.
Insatsledaren Anders Wennlöf, och brandingenjörerna Mari Olsén och Malin Niklasson från Södertörns brandförsvarsförbund kom till villan under tisdagen för att se till att ingen längre bor kvar.
Insatsledaren Anders Wennlöf, och brandingenjörerna Mari Olsén och Malin Niklasson från Södertörns brandförsvarsförbund kom till villan under tisdagen för att se till att ingen längre bor kvar.
Utan tillstånd byggdes en enfamiljsvilla i Huddinge om till 17 uthyrningsrum. Nu har räddningstjänsten dömt ut huset. Med kort varsel vräktes i dag samtliga hyresgäster och flera står utan ny bostad.

I en nybyggd enfamiljsvilla på Gamla Tullingevägen har en fastighetsägare byggt om sitt hus utan att ha giltigt bygglov och hyrt ut de 17 rummen.

Huset är heller inte anpassat för så många enskilda bostäder och när räddningstjänsten gjorde en första tillsyn där för knappt två veckor sedan fanns det, enligt räddningstjänsten, inte någon brandsäkerhet alls att tala om.

Redan då ville räddningstjänsten utrymma huset omgående. Men för att de boende skulle få några dagar på sig att flytta, satte räddningstjänsten in brandvarnare för att det åtminstone skulle finnas något skydd.

– De ville stänga på en gång, men var skulle alla ta vägen, säger Ann-Charlotte Höglund, som har hyrt rum i huset sedan i somras.

Andra Huddingenyheter: Miljonsatsning- så mycket får din vårdcentral

Hon berättar att hyran har legat på mellan 3 800 kronor till 6500 kronor i månaden beroende på rumsstorlek.

Nu har villan förlagts med nyttjandeförbud, och i dag, med bara några dagars varsel, har samtliga boende vräkts.

Några har lyckats hitta nya boenden, men Ann-Charlotte Höglund och runt fem andra vet inte var de ska ta vägen.

– Det är kaos här och just nu håller jag och flera andra på att bryta ihop. Det är förskräckligt, rena rama mardrömmen och jag vet inte var jag ska ta vägen, säger hon.

När Mitt i besöker villan kommer räddningstjänsten för att se till att samtliga boenden har flyttat ut.

– Här ser vi så pass grava brister att det är akut farligt att bo där. Det är bara tur att inget allvarligt hittills har hänt. Det här är en jättedålig situation och den här verksamheten måste upphöra. Sedan är det beklagligt att människor drabbas, men samtidigt vill man inte att de ska riskera livet, säger Anders Edstam, vice brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt Camilla Pan på byggnadskontoret i Huddinge så var i stor sett allt i sin ordning när kommunen gjorde en slutbesiktning av den nybyggda vilan i våras.

– Därefter har man ändrat väsentligt i byggnationen. Det hör inte till vanligheterna att vi ser så stora brister som vi har gjort här och att vi behöver vidta de här åtgärderna, säger hon.

Enligt räddningstjänsten krävs omfattande ombyggnad för att huset ska godkännas brandsäkerhetsmässigt för den verksamhet som bedrivits. Och för att bedriva den här typen av verksamhet krävs ett annat bygglov från kommunen.

En utredning ska visa om det kan bli tal om vite.

Mitt i söker fastighetsägaren för en kommentar.

Läs också: Samtliga utespelare i Flemingsberg utvisades