ANNONS

Hyrde i andra hand – och drev bordeller

Paret hyrde Östermalmslägenheter i andra hand. På två adresser i stadsdelen sålde sedan kvinnor sex. Allt större del av prostitutionen i stan har enligt ­polisen flyttat från hotell till lägenheter.
ANNONS

Lägenheterna hittade paret via populära internetsajter där man kan hyra och hyra ut sina bostäder i andra hand. Två av lägenheterna som enligt polisen använts som bordeller ligger på Banérgatan och i Starrängsringen.

– Man kan vara mycket mer anonym i en lägenhet än på till exempel ett hotell, där det finns reception och personal, säger Marie Näslund på polisens enhet mot människohandel i Stockholm.

Att andrahandsuthyrda lägenheter förvandlas till bordeller är ett växande problem. Enligt polisen görs en majoritet av dagens tillslag i lägenheter som hyrts ut i andra hand i innerstan – för några år sedan skedde sexhandel främst på hotell.

Hur ska man skydda sig när man hyr ut sin lägenhet?

– Det är bra att säga till grannarna om man reser bort och hyr ut sin lägenhet. Prostitution gör att det blir ett himla spring i trapp­huset, säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Lägenheterna hittade hallickarna bland annat via sajten Airbnb. Och företaget känner till fallet.

– Det är sällan våra användare får problem, men när det händer gör vi allt vi kan för att hjälpa till. Vi utvärderar ständigt nya sätt att ytterligare förstärka säkerheten och har en absolut nolltolerans för missbruk, säger Even Heggernes, Airbnbs Nordenchef.

Prostitutionen i det aktuella fallet skedde i allt från några dagar upp till flera veckor och pågick vid olika tillfällen från sommaren 2013 fram till slutet av april i år. De prostituerade kom från olika länder och hade rekryterats via annonser. De två hallickarna har nu dömts till vardera två års fängelse för grovt koppleri. De båda utvisas också från Sverige under fem år.

Tre män dömdes samtidigt för köp av sexuella tjänster och ska betala mellan 2 500 och 10 000 kronor i böter.

ANNONS

Den dömda kvinnans advokat vill inte kommentera om domen kommer att överklagas. Mitt i har utan framgång sökt mannens advokat.

Fakta

Andra Östermalmsbordeller

Andrahandslägenheter som fungerat som bordell:

2011: Polisen slår till mot en bordell på Brahegatan där två kvinnor säljer sex.

2012: I en lägenhet på Gärdet bor flera kvinnor som säljer sex.

2012: På Valhallavägen finns en bordell där en kvinna säljer sex till upp mot fyra män om dagen.

2014: Män köper sex i en hyresätt på Grevgatan som används som bordell.

Källa: polisen,

Tingsrätten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.