Hyrde ut och sålde saker som inte fanns

En ung man från Värmdö har dömts efter att ha lurat 28 personer via Blocket.

Över 145 000 kronor fick han in från personer som trodde att de köpte föremål eller hyrde lägenheter.

I augusti 2011 kontaktade Värmdöbon en kvinna som sökte en lägenhet. De bestämde träff i lägenheten i Gustavsberg för att skriva kontrakt och kvinnan betalade 20 000 kronor i deposition.

Problemet var bara att lägenheten inte gick att hyra eftersom den tillhörde mannens mamma.

Vid tillfället var mamman, som inte visste någonting om uthyrningen, bortrest. Efteråt började kvinnan ana oråd. Hon fick inte tag på mannen och kom i stället i kontakt med hans föräldrar, som upplyste kvinnan om att lägenheten inte alls var att hyra.

Men kvinnan är inte den enda som mannen lurat. Enligt tingsrätten kontaktades fler personer som letade lägenhet på Blocket. Förutom lägenheten i Gustavsberg påstod mannen att han bland annat hade en lägenhet på Södermalm att hyra ut.

106 000 kronor lyckades han få i förskottshyror, ofta utan att ens skriva kontrakt eller visa någon lägenhet.

Mannen har också fått betalt för icke-existerande motorer och möbler, bland annat. Han använde också en annan persons identitet för att ta ett mobillån.

Totalt lurade han till sig drygt 145 000 kronor, enligt domen.

Blocket ändrade nyligen villkoren för andrahandsuthyrning. De som hyr ut kan nu inte kräva förskottsbetalning innan visning.

Mannen hävdar i förhör att han hotats att utföra gärningarna. Han har berättat att allt började när han köpte cannabis på kredit. När han betalat av skulden började langarna pressa honom på mer pengar. Enligt mannen ska han ha hotats med en pistol mot huvudet.

För att blidka utpressarna agerade han målvakt, han lät pengar komma in på sitt konto från olika håll. Pengarna tog han sedan ut åt sina plågoandar. Mannen har inte velat berätta vilka utpressarna var.

Tingsrätten dömde mannen, som nu bor på annan ort, för penninghäleri. Straffet blev särskild skyddstillsyn.

Fakta

Penninghäleri kan ge två års fängelse

Penninghäleri är när man tvättar pengar från en kriminell verksamhet rena.

Brottet kan begås till exempel genom att sätta in pengar som förtjänats på ett illegalt sätt på ett bankkonto utan att det väcker uppenbara misstankar.

Det kan också handla om överföringar till utlandet och till platser med särskilt hög banksekretess.

Straffskalan för penninghäleri är fängelse i högst två år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten