Hyrde ut sin tvåa – till 27 personer

Två rum och kök för 7 200 i månaden. Lägenheten på Gärdet var eftertraktad.

Problemet var att 27 personer lurades att skriva på samma kontrakt.

Under våren 2012 startade de systematiska bedrägerierna. En kvinna från Stockholm träffade då en man i Malmö, och enligt åklagaren började paret snart lura personer som letade bostad i huvudstaden.

Till slut hade 27 personer blivit lovade att hyra samma tvåa på Gärdet – alla från och med 1 augusti 2012.

Annonserna lades ut via en dator på Östermalms stadsbibliotek i Fältöversten. Men också från en dator i bostaden på Gärdet som kvinnan själv bodde i vid tillfället.

– Det är ganska vanligt med den här typen av bedrägerier och även om nätsajterna infört restriktioner slinker en del igenom, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Enligt domen bokades träffar med sökande in på löpande band. Efter visningarna skrevs andrahandskontrakt och paret krävde kontant betalning. En nyckel till underlåset delades också ut till hyresgästen.

Lycklig lämnade hyresgästen sedan lägenheten – ovetande om att 26 andra personer hade skrivit på samma kontrakt och betalat drygt 21 000 kronor i deposition.

– Hyresgästen befinner sig i underläge eftersom de inte vågar ställa krav. Men be alltid om legitimation, fota lägenheten och uthyrarna, säger Anders Olofsson som också avråder alla från att betala hyran i förskott.

Antalet bedrägerier på Östermalm har mer än fördubblats de senaste tio åren. I fjol anmäldes 890 bedrägerier i stadsdelen enligt Brottsförebyggande rådet. Något som enligt polisen beror på att brotten är lätta att begå och svåra att åka dit för.

Paret på Gärdet åkte dock fast sedan potentiella hyresgäster fattat misstanke och kontaktat polisen.

Kvinnan dömdes i förra veckan till rättspsykiatrisk vård eftersom hon enligt en undersökning lider av en allvarlig psykisk störning. Hon menar att hon tvingats till vad hon gjort och ska överklaga domen.

– Min klient mår inte särskilt bra eftersom hon anser sig ha blivit dömd för något felaktigt, säger kvinnans advokat Reine Nelson.

Mannen dömdes i tingsrätten till tre och ett halvt års fängelse, men har redan överklagat domen till hovrätten och fått straffet sänkt till två år.