Hyreschock tvingar bort folkhögskola

En kurs i gatukonst på Södra Stockholms folkhögskola.
Elever vid kursens Gatans galleri, när Mitt i hälsade på vårterminen 2017.
Södra Stockholms folkhögskola tvingas lämna Skärholmen, för Botkyrka. Orsaken en hyreshöjning på 40 procent.
– Det var omöjligt för oss att klara, säger tf rektorn Lotta Dahmberg.

Beskedet kom för drygt ett år sedan: Fastighetsbolaget Savana AB aviserade en hyreshöjning på 40 procent, till 4 miljoner kronor. Detta sedan folkhögskolans 10-årskontrakt löpt ut.

– Det var omöjligt för oss att klara. Vi började snarast leta efter nya lokaler, säger tf rektorn Lotta Dahmberg.

I drygt tio år har skolan, med cirka 200 elever, funnits här. Men i sommar går flyttlasset. All verksamhet flyttar till Slagsta i Botkyrka, utom konstskolan Linnéa som hamnar i Skarpnäcks folkhögskola.

Folkhögskolan ansträngde sig för att kunna vara kvar i Skärholmen, men lyckades inte.

Södra Stockholms folkhögskola ligger på Skärholmsgången 32, i Skärholmen centrum.   Foto: Märta Lefvert

–När beskedet kom om den kraftiga hyreshöjningen hade vi stora diskussioner. Först sökte vi lokaler i Skärholmen, men hittade inga. Då utvidgade vi sökradien och hittade bra lokaler i Slagsta, nära färjeläget, säger Ronny Larsson, ekonomichef på Folkuniversitet, region öst.

Tidigare var ungdomsgården Andra hemmet granne till folkhögskolan på Skärholmsgången. Andra hemmet tvingade lämna sina lokaler hösten 2017, efter en hyreshöjning från två till drygt tre miljoner kronor per år. Savana AB äger också dessa lokaler.

– Våra hyresgäster hade tioårsavtal och visste att hyran skulle bli marknadsmässig efter det. Det är normalt. Vi blev förvånade över att båda valt att flytta, säger Vesko Mijac, vd på Savana AB.

”Mycket olyckligt att folkhögskolan flyttar”

Stockholms södra folkhögskola gör nu det bästa av situationen. Lotta Dahmberg tror att lokalerna på Fågelviksvägen 18 i Slagsta, som just nu renoveras, kommer att fungera bra.

– Det blir inte lika centralt som Skärholmen men bussförbindelserna är bra och det går att promenera från Fittja eller Masmos t-banestation. Vi ska också samarbeta med Botkyrka kommun om utbildningar och satsa på utbildningar som kan passa där, säger hon.