ANNONS

Hyreschock tvingar 2:a hemmet att flytta

Ungdomsgården 2:a hemmet, som Fryshuset driver i Skärholmen
Snart går flyttlasset från Skärholmsgången 32, som varit fritidsgård i cirka tio år.
En hyreshöjning på över en miljon kronor per år tvingar fritidsgården 2:a hemmet att flytta. De nya lokalerna finns bara några hundra meter bort, på Bredholmstorget 14.
– Lokaler växer inte på träd. Vi har haft tur, säger Christian Fogelberg på stadsdelsförvaltningen.
ANNONS

Redan i december 2016 fick stadsdelsförvaltningen det bistra beskedet från hyresvärden: Årshyran för 2:a hemmets lokaler på Skärholmsgången 32 skulle höjas till drygt tre miljoner kronor per år. Samtidigt sa hyresvärden upp hyreskontraktet, på grund av villkorsförändring.

Under våren förhandlade stadsdelsförvaltningen med värden för att försöka mildra hyreshöjningen på över en miljon kronor – utan resultat. Samtidigt letade man efter nya lokaler där fritidsgården, som drivs av Fryshuset, skulle kunna vara.

Nu har man hittat lämpliga lokaler. De finns bara några hundra meter bort, på Bredholmstorget 14. Här finns möjlighet att uppfylla de krav på en fritidsgård, som stadsdelsförvaltningen och Fryshuset har: möjlighet till spontanidrott, danssal, musikrum, scen, arbetsrum, mötesrum, kafé och tillgänglighet för personer med funktionsvariation.

– Lokaler växer inte på träd. Vi har haft tur och kanske också lite skicklighet som hittat dem. Vi som varit där – både personal från förvaltningen och från Fryshuset – tycker att det är väldigt bra lokaler. Det känns som en spännande flytt, säger handläggaren Christian Fogelberg, med reservationen att stadsdelsnämnden klubbar ett beslut först den 24 augusti.

Faktum är att lokalerna på Bredholmstorget 14 varit fritidsgård redan tidigare, före 2:a hemmets tid. Det är något som märks när man tittar på lokalerna, tycker Christian Fogelberg.

– De är inte byggda för kontor, det märkt väl att de fungerat som fritids. Så vi hoppas och tror att ungdomarna inte kommer att tycka att det är någon större förändring att gå dit, säger han.

Exakt när flytten blir av är inte spikat, men kontraktet med den nuvarande hyresvärden sägs upp den 30 september, så då måste man vara ute ur lokalerna på Skärholmsgången 32.

Nu på söndag håller Fryshuset ett informationsmöte, klockan 16.30. Ungdomarna ska också erbjudas att få vara med och påverka inredning och innehåll i sin nya fritidsgård.

– Vi har redan börjat förberedelserna, säger Kent Lindgren, chef på Fryshuset Skärholmen, som har gott hopp om att de nya lokalerna blir en fullgod ersättning för de gamla.

ANNONS

Politikerna i stadsdelsnämnden tar ställning till de nya lokalerna vid sitt möte den 24 augusti.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.