ANNONS

Hyresvärden hade inte koll på övervakningen

Kamera vid postfacken i en av fastigheterna på Bergengatan i Husby.
Kamera vid postfacken i en av fastigheterna på Bergengatan i Husby.
I april förra året anmälde en hyresgäst D.Carnegie & Co till Datainspektionen för sättet de kameraövervakade trapphusen på Bergengatan i Husby.
Datainspektionen konstaterar nu att hanteringen av det filmade materialet inte har skett säkert nog.
ANNONS

I våras anmälde en hyresgäst fastighetsägaren D.Carnegie & Co till Datainspektionen för kameraövervakningen vid entréerna på Bergengatan 4, 6, 8, 10 och 12 i Husby.
Mitt i Kista uppmärksammade kameraövervakningen i april förra året efter att hyresgästen anmält övervakningen. Då hade han, med flera hyresgäster, fått fakturor med en extra debitering på 500 kronor för otillåten sophantering. Det visade sig att han blivit fångad på övervakningsfilmen när han lagt reklamblad vid sidan av postfacken.

Hyresgästen, som arbetar med datasäkerhet, reagerade direkt över sättet som de använde det filmade materialet på. Och nu har han fått rätt. Efter att Datainspektionen gjort en tillsyn av kameraövervakningen på Bergengatan under hösten konstaterar de att själva bildmaterialet inte hanterats på ett tillräckligt säkert sätt och att hanteringen inte når kraven i kameraövervakningslagen.

”Vill inte att vem som helst ska kunna titta på mig i realtid”

Bland annat saknades säkerhetsrutiner för vilka som kunde ta del av materialet i realtid.

– Jag ville att hyresvärden skulle förstå att sättet de övervakade på var olagligt. Jag vill inte att vem som helst ska kunna sitta vid en skärm och titta på mig i realtid, säger han.

Enligt Datainspektionen behöver de som har tillträde till rummet med övervakningsskärmarna logga in sig.

– Det saknades även en behandlingshistorik som dokumenterar åtkomst, kopiering och utplåning av bildmaterialet, säger Tove Fors, jurist på Datainspektionen.

När det gäller övervakningen i övrigt har Datainspektionen inga invändningar mot D.Carnegie & Co, som införde en ny policy för kameraövervakning i somras.

Har slutat att bötfälla

Efter att Mitt i skrivit om bötfällningen för nedskräpning slutade hyresvärden med att fakturera hyresgäster för otillåten sophantering.

– Vi kommer inte att använda kameraövervakningen för att avlägga avgifter för nedskräpning, såvida det inte rör sig om stora mängder sopor eller stora möbler, säger Björn Sundberg, kommunikationschef för D.Carnegie & Co.

ANNONS

Han säger att de redan har rutiner för vilka som tar del av materialet och att de ska se över rutinerna för behandlingshistorik.

– Vår jurist har tittat på beslutet från Datainspektionen, och vi tycker inte att det är några större anmärkningar. Anledningen till att vi satte upp kamerorna är på grund av att det sker så mycket i trapphusen, och många hyresgäster är positiva till övervakningen och tycker att det känns tryggare,  säger Björn Sundberg.

 

Läs mer:


Fakta

Ny lag från 2013

  • Kameraövervakning regleras i kameraövervakningslagen, som gäller från 2013 i stället för personuppgiftslagen.
  • Om kameraövervakning ska ske på en plats dit allmänheten har tillträde krävs tillstånd av länsstyrelsen.
  • Om kameraövervakning ska ske på en plats dit allmänheten inte har tillträde krävs inget tillstånd, men den som bedriver kameraövervakningen ansvarar alltid för att övervakningen sker enligt lag.
  • Datainspektionen är tillsynsmyndighet för kameraövervakning av platser dit allmänheten inte har tillträde.
Källa: Datainspektionen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.