Hyresgäster bor bland byggbråte

P-O Brogren visar oss bland annat betongsuggor, papp och bråte som ligger helt öppet i högar och farliga spik som sticker ut genom brädor. ”Det mest akuta fixade Akelius efter skrivelsen, men det mesta återstår”, säger han.
P-O Brogren visar oss bland annat betongsuggor, papp och bråte som ligger helt öppet i högar och farliga spik som sticker ut genom brädor. ”Det mest akuta fixade Akelius efter skrivelsen, men det mesta återstår”, säger han.
Hyresgästerna i Åby är i upprorstillstånd. Man kräver att Akelius fastigheter åtgärdar bristerna nu – annars hotar man med tvångsförvaltning.

Fastighetsbolaget tycker att hyresgästerna överdriver.

Det ser ut att bli en av de bättre uppfräschningarna av bostadsområdena i Haninge. Men den nu två och ett halvt år långa ombyggnaden av hyreslägenheterna i Åby har för många boende varit en skräckupplevelse.

Hyresgästerna menar att hela förvaltningen är oacceptabel.

På runt 470 lägenheter i området har man just nu runt 70 fel-ärenden.

– Det här är tyvärr helt ”outstanding” när det gäller brister, fel och problem. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger P-O Brogren, hyresgästföreningens press-talesman, som tillsammans med några medlemmar ur lokala hyresgästföreningen i Åby visar oss runt i området.

Vi träffar en hyresgäst som bävar för att hennes man, som är på långresa, ska komma hem till trean.

– Hur ska vi båda kunna sova i en fåtölj, undrar hon och berättar hur hon för någon dag sedan fick uppmaningen att tömma hela vardagsrummet, för att byggarbetare skulle in och riva i lägenheten.

Nu är hela sovrummet och halva köket fyllt av vardagsrumsmöbler.

– Först sa en byggarbetare att jag hade 14 dagar på mig att flytta sakerna, sedan sa en annan två dagar. Sedan skulle någon komma och lägga rör. Vi väntar fortfarande på att den mannen ska komma, konstaterar hon och tittar in i sovrummet som är helt överfullt.

Ombyggnaden påbörjades i december 2009 och skulle egentligen vara klar i sommar, men ännu är inte en enda av de runt 60 huskropparna klara. I stället tror fastighetsbolaget på november.

Men hyresgästerna tvivlar. 176 lägenheter där jobben redan är gjorda måste nu dessutom åtgärdas igen, sedan fel hittats.

– Vi tvivlar på att de blir klara i höst. Akelius har aldrig haft någon huvudentreprenör, hade man haft det så hade det blivit annorlunda. Många har tagit ledigt från jobbet för att vänta på entreprenörer som aldrig dykt upp. Vem betalar dem för uteblivet arbete? undrar en person ur den lokala styrelsen.

I förrförra veckan krävde hyresgästföreningen att Akelius antingen överlämnar förvaltningen till en annan förvaltare eller att man direkt redogör för vilka åtgärder man tänker vidta. Annars ansöker man om att tvångsförvalta fastigheterna.

Mikael Rånes, chef för Akelius norra Sverige, menar att man svarat hyresgästerna. Men han är kritisk till skrivelsen.

– Det är ett slag under bältet att hyresgästerna förordar tvångsförvaltning när vi bara är sex månader ifrån att gå i mål. Men vi besvarar dem helt och hållet och det finns brister som är relevanta, som att det inte var städat eller att brunnar inte varit säkrade. Man ska dock tänka på att detta är ett komplext projekt under tre år som vi satsar 400 miljoner på, det är ingen traditionell renovering.

Mitt i den kaosartade ombyggnaden vill Akelius omvandla hyreslägenheter i området till bostadsrätter. Enligt hyresgästföreningen har mellan 20 till 30 hyresgäster fått en förfrågan om att köpa den lägenhet man hyr.

Garageportens fjäder sitter löst. ”Porten skulle kunna slå upp i ansiktet om fjädern lossnar”, säger P-O Brogren.