ANNONS

Hyresgäster får halva hyran tillbaka

Emma Karlsson är en av de hyresgäster som nu får sänkt hyra.
Emma Karlsson är en av de hyresgäster som nu får sänkt hyra.
Hyresgästföreningen ansökte om tvångsförvaltning för fastigheten i Midsommarkransen. Nu ha hyresnämndne fastsagit att fastighetsägaren tagit ut bulvanhyror.

Flera hyresgäster får tillbaka 25 000 kronor hyran halverad.
ANNONS

Lokaltidningen mitt i har tidigare skrivit om att hyresgästföreningen ansökt om tvångsförvaltning för fastigheten i Midsommarkransen, eftersom man anser att huset håller på att förfalla.

Hyresnämnden har inte tagit ställning i den frågan ännu. Däremot har nämnden konstaterat att det förekommer bulvankontrakt och att hyrorna är dubbelt så höga som de ska vara enligt avtalet.

– fastighetsägaren har via ett annat bolag hyrt ut lägenheter och tagit i princip den dubbla hyran mot den som förhandlats fram, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresnämnden har fastslagit att hyresgästerna har ett avtal direkt med fastighetsägaren och att det ska gälla. Deras hyras halveras därför och de ska få tillbaka 25 000 kronor vardera.

– Det här har pågått i åratal, men de kan bara få tillbaka pengar för den period de ansökt om och det är sedan november, säger Bengt Öhman.

Fastigheten ägs av ett kommanditbolag som företräds av en äldre man, men denne beskrivs som en målvakt av Hyresgästföreningen. Den person som pekas ut som verklig företrädare är även företrädare för det bolag som hyresgästerna har kontrakt med. Hyresnämnden fastslår också att det föreligger en intressekonflikt eftersom denne man företräder båda företagen.

Emma Karlsson är en de hyresgäster som nu får sänkt hyra.

– De känns väldigt bra att det går framåt och att vi har fått rätt. Det är ju fortfarande inte kul att bo här eftersom det är risigt, men om man får en mer skäligt hyra så känns det i alla fall lite bättre. Och nu har vi fått igenom att vi är förstahandshyresgäster, säger hon och fortsätter:

– Vi får hoppas att tvångsförvaltningen går igenom också. Huset är i väldigt dåligt skick, det var därför som vi drog igång med det här.

ANNONS

Fastighetsägarens ombud säger till tidningen Hem och Hyra att man kommer att överklaga beslutet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.