Hyresgäster firas efter 60 år i huset

Den 15 november 1952 klev de första hyresgästerna över tröskeln till det nybyggda hyreshuset på Rusthållarvägen 33 i Bagarmossen. 60 år senare bor originalhyresgästerna i tre av lägenheterna kvar. Det tyckte hyresvärden Einar Mattsson var värt att fira, och bjöd de fyra trogna hyresgästerna – som dessutom alla är födda 1927 – på tårta, blommor och en månadshyra.

– Det är en chock och en glädje för en gamling, som jag skrev i tackbrevet, säger Alicie Lind, en av jubilarerna.

Hon bodde i samma lägenhet fram till för 1,5 år sedan då hon flyttade ner en våning eftersom de skulle bygga om, och berättar hur hon har sett området förändras under de 60 åren.

– Första perioden var det lite jobbigt att bo här, det fanns inga affärer. Jag såg när tunnelbanan byggdes och när den revs och byggdes om. När vi flyttade hit från början kände alla varandra och umgicks – vi dansade runt granen på nyårsafton och alla barnen lekte.

Det är första gången som Einar Mattsson uppmärksammar trogna hyresgäster på det här sättet – men nu ska det bli rutin. Alla förvaltare har fått i uppgift att leta upp kommande 60-årsjubilarer.

– Jag skulle vilja påstå att det är väldigt unikt att ha bott så länge i samma lägenhet. Och det lustiga är att de alla bor i samma hus. De flyttade in när huset var nybyggt och nu ska det renoveras för att det är nedslitet – de har bott här genom hela husets livscykel. Det känns viktigt att uppmärksamma, säger Björn Schenholm, förvaltare i fastigheten.

När vi flyttade hit från början kände alla varandra och ­umgicks.Alice Lind