Hyresgäster förbjuds röka i sina bostäder

Först blev det rökförbud på krogen. Nu kan vi förbjudas att blossa hemma.

På Strandvägen 7 har hyresgästerna fått veta att de inte får röka någonstans i fastigheten.

– Tillsammans med skällande hundar och slarv i tvättstugan är grannarnas rökande den vanligaste källan till klagomål från hyresgäster, säger Roger Ekström, vice vd och informatör på Lundbergs fastigheter som äger huset på Strandvägen 7.

Fastighetsägaren skickade i början av januari ut ett informationsbrev om de nya rökreglerna till 7 500 hyresgäster runt om i hela Sverige.

De boende fick då veta att det ska bli förbjudet att röka i sina hem, på balkongen, i gemensamma utrymmen, på gårdarna och helst även i närheten av husets entré.

Om man ändå skulle röka får man först en varning. Fortsätter hyresgästen att blossa kan det sluta med uppsagda kontrakt för rökarna, skriver fastighetsägaren på sin hemsida.

Men sådana förbud är inte tillåtna, enligt Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg.

– I princip kan de inte tvinga hyresgästerna att sluta röka. Uppmana kan man göra, men inte skriva in det som en gällande klausul i ett kontrakt, säger hon.

– Vi får visst säga till våra hyresgäster att de inte ska röka. Däremot skulle vi inte få rätt i hyresnämnden, såvida rökningen inte störde extremt. Men vi vill inte säga upp våra boende, utan bara att de respekterar sina grannar, säger Roger Ekström.

I framtiden hoppas dock Roger Ekström att det blir en självklarhet att man inte röker i sitt hem.

– Det har varit en del klagomål sedan utskicket, men överlag har det varit positiv respons. Även andra fastighetsbolag har hört av sig och varit positiva. Jag tror att det kommer att bli mer dialog om rökning mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna i framtiden, säger Roger Ekström.

Susanna Skogsberg säger att det har blivit vanligare att hyresvärdar vill ha rökfria hus.

– Framför allt har diskussionen om rökförbud blivit vanligare. Men vad jag vet har ingen fått flytta för att de rökt, säger Susanna Skogsberg.

Fakta

Nyinflyttade får lova att inte röka

De som skriver på nya hyresavtal får lova att inte röka när de flyttar in på Strandvägen 7. De som redan bor i huset behöver inte skriva om sina kontrakt, men hyresvärden hoppas att även dessa respekterar de nya reglerna.

7 500 hyresgäster i hela landet påverkas av Lundbergs nya rökregler. I Stockholms innerstad är det dock få som berörs än så länge. Förutom 15 hyresrätter på Strandvägen har Lundbergs också 14 hyresrätter på Kungsholmen.