ANNONS

Hyresgäster förlorade mot Förvaltaren – totalrenovering befogad

ARKIVBILD. Oktober 2015.
ARKIVBILD. Oktober 2015.
Hyresnämnden beslöt idag, måndag, att gå på Förvaltarens linje när det gäller den planerade topprenoveringen på Götgatan i Sundbyberg.
ANNONS

”Vi behöver ingen lyxrenovering”, sa hyresgästerna på Götgatan till Mitt i Sundbyberg hösten 2015. Detta apropå Förvaltarens planer på en så kallad robust renovering av 60-talskåkarna.

Många boende har ansett att en totalrenovering är onödig. Flera hyresgäster har själva renoverat i sina lägenheter, tillexempel bytt kök och golv, enligt Förvaltarens system VLU, valfritt lägenhetsunderhåll.

Boende menar också att Förvaltaren undlåtit att underhålla husen i 30 år, och har uttryckt stor oro över en hyressmäll om en totalrenovering blir av.

Förvaltaren anser å sin sida att renoveringen av de gamla husen är nödvändig.

Så, renovera – rätt eller fel? Idag, måndag, avgjordes saken i hyresnämnden. I beslutet som kom på eftermiddagen framgår att nämnden går på Förvaltarens linje och godkänner renoveringen. Hyresnämnden skriver att de renoveringar som Förvaltaren ansökt för att få genomföra är skäliga och motiverade, och medför en normalhög standard för upprustade lägenheter.

Att somliga låtit renovera sina lägenheter enligt VLU förändrar inte bedömningen, står i beslutet. Det gör inte heller den förväntade hyreshöjningen efter en renovering:

”Att äldre hyreslägenheter med tiden moderniseras i takt med utvecklingen ligger allmänt sett i de boendes intresse. Det är ofrånkomligt att boendekostnaden då vanligen blir högre än förut. Att hyran kommer att höjas medför därför inte att åtgärderna ska anses oskäliga”, står i beslutet.

Leif Törnqvist på Hyresgästföreningen i Sundbyberg har inte hunnit läsa domen i sin helhet när Mitt i når honom på måndagseftermiddagen, men han säger att det lutar åt en överklagan.

– Beslutet är inte förvånande, men det klart vi hade förhoppningar på att det skulle gå vägen, säger han.

ANNONS

Förvaltaren är nöjd med domen.

– Det är bra att hyresnämnden tittat på frågan och gjort en objektiv bedömning så att det kommer framåt, säger Anders Sundqvist, Förvaltarens kommunikationschef.

Att bolaget nu fått klartecken innebär inte automatiskt att renoveringen på Götgatan blir av. Projektet är i stand by-läge eftersom att det från politiskt håll öppnats en möjlighet att låta ombilda husen.

– Styrelsen håller på att jobba med det just nu och tittar på vilka hus som skulle kunna erbjudas ombildning, säger Anders Sundqvist.

Kring årsskiftet väntas besked kunna ges till hyresgästerna på Götgatan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.