Rinkebybor kan få hyreschock till jul

Över tusen kronor extra på hyran i slutet av året. Det kan bli verklighet för pensionären Ann Marie Lundgren och hennes grannar.

– Då blir det inga julklappar, säger hon.

Just nu förhandlar hyresgästföreningen med allmännyttan om 2013 års hyreshöjning.

Samtidigt har många hyresgäster hos privata hyresvärdar ännu inte fått reda på hur hög deras hyra ska bli i år.

Ann Mari Lundgren bor vid Nybykroken i Rinkeby i ett av husen där hyran för 2012 ännu inte har slagits fast.

– Vi fick ett brev om att vi kunde få betala den retroaktivt, säger hon.

I ungefär fem procent av alla fastigheter i Stockholmregionen har hyresgästföreningen och de privata värdarna ännu inte kommit överrens.

Det innebär att nästan hela årets hyreshöjning, om det vill sig illa, kan komma att betalas i en klumpsumma i slutet av året.

I dag betalar Ann Mari 5 189 kronor i hyra för sin tvåa. Med den hyreshöjning som hyresgästföreningen begär i hennes hus, 2,1 procent, skulle det blir ett månadspåslag på 109 kronor, och totalt 1090 kronor att evetuellt betala på ett bräde.

– Man har inga stora marginaler som pensionär och kan inte sätta av så mycket pengar, säger hon.

Den från Hyresgästföreningen som förhandlar om hyrorna i Rinkeby är Lambrini Theodossiou. Enligt henne är en av orsakerna till att förhandlingen gått trögt just vilken tid höjningen ska gälla från.

– Med de allra flesta har vi gjort upp om 2,1 procent från 1 juli. Den här hyresvärden vill ha någon promille mer och höjning från första januari i stället.

Enligt fastighetsförvaltaren Teoges vd Tomas Eriksson vill man komma framåt och få med hyreshöjningen på nästa hyresavi. Dock går företaget inte med på att flytta höjningen till juli.

– Det skulle innebära en ökning på en procent om man slår ut det på året. Det täcker inte ens underhållet.

Om någon skulleproblem med att betala hela ökningen på ett bräde lovar han att det går att diskutera med företaget och komma överrens om någon sorts avbetalningslösning.

– Vi har ingen anledning att ställa till det för våra hyresgäster.

Fakta

5 procent kvar

De privata hyresvärdarna har tidigare gemensamt förhandlat med hyresgästföreningen.

Tidigt 2012 strandade förhandlingarna och det blev i stället upp till varje enskild privat fastighetsägare att förhandla.

Fortfarande återstår ungefär 5 procent av fastigheterna.

Källa: Hem och hyra