ANNONS

Hyresgäster klagar över kalla lägenheter

Fryser du hemma? Då är du inte ensam.

Järfällahus har satt in termometrar i sina bostäder för att hålla godkänd temperatur – ändå klagar hyresgäster på att det är för kallt.
ANNONS

Fastighetsägarna blir allt bättre på att kontrollera värmen i våra lägenheter. Genom att sätta ut termometrar och termostatrar försöker många hålla energiåtgången på en så låg nivå som möjligt utan att gå under riktvärdena för inomhustemperatur.

På Vasavägen i Jakobsberg har Järfällahus gjort just de här insatserna. Men flera av hyresgästerna är ändå inte nöjda med temperaturen.

Thomas Jürss som bott här i 17 år beskriver sig som en mycket nöjd hyresgäst, med ett undantag.

– Jag fryser. De senaste två åren har det blivit för kallt i min lägenhet.

Flera andra i samma uppgång som Lokaltidningen Mitt i pratat med säger samma sak.

– Iskallt. Alla mina gäster tycker också det är kallt.

– Det drar från golvet.

Men när vi frågar Järfällahus så visar deras temperaturloggar att medeltemperaturen i uppgången sedan mitten av oktober är 21,2 grader. Minsta uppmätta värdet 20,4 och maxvärdet 22,1. Så vad kan hyresgästerna kräva?

Gabriella Koinberg Harlin vid kommunens miljöskyddsförvaltning utreder ärenden där fastighetsägare och hyresgäster är oense om inomhustemperaturen.

ANNONS

– Det rekommenderade värdet är 20–23 grader. Har man det så kan vi inget göra, säger hon.

Men det finns undantag.

– Är man känslig för att man är sjuk eller sitter i rullstol så kan vi prata med fastighetsägaren för att se om det går att höja temperaturen i just den lägenheten. Men ofta är det svårt för då påverkas hela huset och då är det någon annan som får för varmt.

Temperaturtvister som tar sig ända till miljö- och hälsoskyddsavdelningen är relativt få. I år är det hittills bara två. I fjol kom inget och året dessförinnan ett.

Järfällahus får desto fler. Totalt har fastighetsbolagets VVS-grupp utrett 123 stycken i år.

– Det ingår i hyran att man ska ha minst 20 grader. Men den här tiden på året när det pendlar runt nollan är det särskilt svårt för våra termostater att hålla temperaturen, säger Katharina Arvidsson, marknads- och informationschef vid Järfällahus.

Hennes råd till dem som fryser är att göra en egen mätning mitt i rummet och kontakta fastighetsskötaren om det går under 20.

– Vi har inte termometrar i exakt alla lägenheter så det kan finnas lägenheter som har för kallt, säger Katharina Arvidsson.

Fakta

Riktvärden för temperaturer

Vanliga bostad: 20–23 grader

För känsliga grupper: 22–24 grader

Under sommaren: max 26 grader

Skillnad i temperatur en decimeter över golvet och en meter upp i luften får inte överstiga tre grader.

Källa: Folkhälso­myndigheten