ANNONS

Hyresgäster i Rotsunda gård förlorar sina fasta odlingslådor

blommor-utsikt odlingar, Rotsunda gård, Sollentuna
Från översta våningen på Skinnaråsvägen 5 syns odlingarna på Annerovägen 8 väl. Högst upp till vänster ståtar en stor en, ett av flera träd.
Fantastiska odlingar pryder så gott som varje balkong i terrasshusen på Skinnarviksvägen och Annerovägen, men nu ska de fasta blomlådorna muras igen.
Skälet kan tyckas vettigt – att stoppa läckage från terasserna – men de hyresgäster som känner till planerna är inte nöjda med Sollentunahems åtgärd.
ANNONS

Héléne Kling bor högst upp på Skinnaråsvägen 5.

– Odlingslådorna är den stora glädjen för många som bor här och vi har lagt mycket tid, arbete och pengar på dem. Jag fick höra ryktesvägen att de ska muras igen efter semestrarna, men vi har inte fått någon information alls från Sollentunahem, säger Héléne Kling.

Hon har bland annat lavendel, buxbom, pioner, dahlia, jordgubbar, dill, gräslök, timjan, salvia och dragon i sin odling som löper längs hela terassen.

– Men det finns andra som har odlat ännu mer och större växter, säger Héléne Kling och pekar mot en terass på andra sidan gården där ett stort enträd växer både högt och brett ur den djupa odlingslådan.

Héléne Kling, blommor-odlingar, Rotsunda gård, Sollentuna

Héléne Kling är besviken på Sollentunahems bristande information. Foto: Tomas Stark.

Läckage är anledningen

Det var en annan granne som fick nys om Sollentunahems planer. Hon klagade på läckage och fick då beskedet att det inte skulle åtgärdas eftersom odlingslådorna ändå skulle muras igen efter sommaren.

Läckage från odlingslådorna är också anledningen bakom åtgärden. Sollentunahem har haft problem med läckage från terrasserna och tidigare försök att komma till bukt med det – bland annat genom inglasning av alla balkonger – men det har inte haft önskad effekt.

– Det har varit stora läckage. Vi måste ta bort de befintliga lådorna och täta golven, säger Helena Appell som är tillförordnad vd på Sollentunahem.

ANNONS

Varför har ni inte informerat era hyresgäster?

– Vi vill inte gå ut med information nu mitt i sommaren, men informationen kommer att gå ut i god tid innan arbetet påbörjas.

Men det är väl bara att lägga lappar i folks brevlådor, tycker Héléne Kling som misstänker att det finns ett annat skäl till att Sollentunahem väntar med att informera sina hyresgäster.

– De vill nog inte att vi ska hinna protestera, säger hon.

”Blommor för flera tusen varje år”

Vi traskar över till hennes kompis Katarina Svärdsäter, kvinnan med den mäktiga enen, som bor högst upp på Annerovägen 8.

Från hennes terass är utsikten mot Norrviken magnifik, och den ramas in av bland annat jasmin och den stora enen.

– Fåglarna älskar den, säger hon och pekar mot enen. och jag älskar min balkong. Jag brukar köpa blommor för flera tusen varje år, säger Katarina Svärdsäter.

Katarina Svärdäter och Héléne Kling, blommor-odlingar, Rotsunda gård, Sollentuna

Enen, Katarina Svärdäter och Héléne Kling på Katarinas balkong. Foto: Tomas Stark.

Nya lådor och jord erbjuds

Sollentunahem kommer att erbjuda hyresgästerna fyra nya blomlådor som kan ställas på de igengjutna fasta odlingslådorna när arbetet är klart, och även blomjord så att hyresgästerna kan flytta över sina befintliga växter eller plantera nya.

blommor-utsikt odlingar, Rotsunda gård, Sollentuna

Att flytta över odlingarna från de fasta djupa lådorna till nya vanliga mycket grundare blomlådor blir svårt, tror Héléne Kling och Katarina Svärdsäter. Foto: Tomas Stark.

– Men det blir vanliga balkonglådor, inte alls så här djupa. Det kommer inte att gå att bara flytta över växterna, många har träd som har vuxit i flera år, säger Héléne Kling.

Men om det är läckage från terassernas odlingar så måste väl Sollentunahem göra något åt det?

– Ja, men det kanske skulle hjälpa att renas dagvattenrännorna. De görs inte rena här. Då blir vattnet stående och rinner ut på annat håll. Den här åtgärden är enklaste sättet för dem att dra ner på kostnaderna, säger Héléne Kling.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.