Hyresgäster plågas av stinkande sopberg

soppåsar
Så här ser det ut på Nybohovsgränd 19.
I porten på Nybohovsgränd växer ett berg av sopor.
– Det är fruktansvärt att behöva ha stinkande sopor i farstun, säger en hyresgäst som uppger att det är ett återkommande problem.

Sophanteringen har varit dålig under flera år, enligt den hyresgäst som Mitt i talat med.

– Kapaciteten är för dålig, det blir stopp i röret hela tiden. Svenska bostäder skulle väl kunna ställa ut en container där man kan slänga soporna när det är fullt, säger hon.

Nu blir konsekvensen att folk börjar lägga sopor under sopnedkastet i porten, vilket leder både till vantrivsel och dålig lukt.

– Man måste ställa upp dörren i porten, annars står man inte ut om man bor nära detta, säger hyresgästen.

Hon ringde redan i lördags till Svenska bostäders fastighetsjour för att klaga på eländet. Men på måndagen var högen fortfarande kvar.

– Jag fick bara svaret  att det redan var anmält, och sedan lade man bara på luren utan att ta mitt namn eller någonting. Nu måste något hända snart, folk i huset är förbannade, säger hyresgästen.

Kerstin Ahlin, kommunikatör på Svenska bostäder, påpekar att det är Stockholm vatten som ansvarar för hämtning av hushållsavfall, och att bolaget under helgen haft bilarna med sopsug inne på service.

Svenska bostäder medger dock att det varit återkommande problem på Nybohovsgränd.

– Det vanligaste problemet är att det blir stopp i sopsugen. Men det beror inte på bristande kapacitet, utan på att folk slänger fel saker till exempel pizzakartonger. Kartonger ska man återvinna i våra miljöbodar, att säger Kerstin Ahlin.

Sophögen ska dock tas bort så snart som möjligt, lovar Ahlin.

– De ska bort under dagen. Sopor i trapphusen ska ingen hyresgäst behöva acceptera. Det luktar ju hemskt, usch.