Snart får hyresgästerna hämta posten själva

Åtta höghus på Rådsvägen i Fullersta blir av med sin postutdelning.
Åtta höghus på Rådsvägen i Fullersta blir av med sin postutdelning.
Rådsvägen i Fullersta.
Rådsvägen i Fullersta.
Grannarna på Rådsvägen blir av med sin postutdelning i mitten av november. Brevinkasten i de åtta höghusen är enligt Postnord för trånga, men hyresvärden tycker inte att de har ansvar för brevbärarnas arbetsmiljö.

Ett stort antal Huddingebor kommer inte att få någon post utdelad från och med mitten av november, så länge inte fastighetsägaren gör något åt brevinkasten, som enligt Postnord är för trånga.

– Jag har inte hört någonting om det. Men det har inte varit några fel på våra brevinkast hittills, säger Ida Strömberg, som bor i ett av husen.

De åtta tegelhusen på Rådsvägen 6-14 och 9-13 har åtta våningar vardera, sammanlagt 380 lägenheter. En annan hyresgäst, som vill vara anonym, har inte heller fått höra om utdelningsstoppet.

– Vi har haft det så en gång förut. Då var det dåligt lyse i trappuppgången som var problemet. Vi fick hämta posten en bra bit bort, det måste vara jättejobbigt för de som är äldre att ta sig hela vägen dit, säger hon.

Hyresgästerna kommer att få hämta posten på Postnords företagscenter som ligger nästan två kilometer bort. I husen är det många som har valt att betala extra för att få dörren utbytt till en säkerhetsdörr där brevinkasten uppfyller Postnords krav.

Fastighetsägaren Heba har fram till den 13 november på sig att ta fram en handlingsplan för hur de återstående 40 brevinkasten ska åtgärdas, men det kommer enligt Hebas vd inte att hända.

– Nej det kommer vi inte att göra. Postnord uttrycker att det här är ett arbetsmiljöproblem, men det här är en situation som finns i de flesta flerfamiljshus överallt. Vi tycker att det här är en intern fråga för dem och då tar de till de här verktygen där de drabbade hyresgästerna ska gå och hämta sin post själva, säger Patrik Emanuelsson, vd på Heba fastigheter och fortsätter:

– Vi har anpassat belysningen för en miljon kronor och verkligen försökt att gå dem tillmötes. Vi följer Fastighetsägarna Sveriges ståndpunkt som är att fastighetsägaren inte har ett arbetsmiljöansvar gentemot brevbärarna.

Hur länge hyresgästerna måste hämta sin post går inte att säga i nuläget.

– Nej det vet vi ju inte. Jag hoppas på att Postnord tar sitt förnuft till fånga och har en annan plan för dem istället för att utöva den här utpressningen på oss, säger Hebas vd Patrik Emanuelsson.

Mitt i Huddinge söker Postnord för en kommentar.