ANNONS

Joseph: ”Hyresgästerna tvungna köpa bensinbilar”

joseph sadiq vill skaffa elbil men kan inte.
Joseph Sadiq var på gång att skaffa elbil. Det landade ändå i bensinbil. Han är kritisk.
Norsborgsbon Joseph Sadiq ville skaffa elbil eller elhybrid.
Det slutade med en bensinbil.
Botkyrkabyggen planerar nu för laddplatser i områdena, men Joseph menar att bolaget är sent ute.
– Tusentals hyresgäster hos Botkyrkabyggen har ingen möjlighet att skaffa elbil, säger han.
ANNONS

När Joseph Sadiq skulle byta bil såg han framför sig en elbil eller elhybrid. Men det slutade med en bensinbil för Norsborgsbon som är hyresgäst hos Botkyrkabyggen.

– Tusentals hyresgäster hos Botkyrkabyggen har ingen möjlighet att skaffa elbil. Du måste ha villa om du vill skaffa det. Deras miljömål känns tomma, säger Norsborgsbon.

Han berättar att han försökt få reda på vad det skulle kosta att ladda bilen hos Botkyrkabyggen men att svaret varit negativt.

– Vi hyresgäster måste också kunna skaffa elbil eller hybridbil och ta del av premier från staten. Botkyrkabyggen har elbilar sedan flera år tillbaka, men oss hyresgäster har de inte tänkt på. De borde ge oss möjligheten och sedan lägga på en avgift för de som använder detta, säger han.

En fastighetsägare kan inte bara göra det här från höften

Martin Prieto Beaulieu på Gröna bilister

joseph sadiq vill skaffa elbil.

Joseph Sadiq ville ha en plats där han kunde ladda bilen. Foto: Anders Björklund

Joseph Sadiq menar att allt som behövs är ett vanligt eluttag. Men det är inte tillräckligt säkert enligt intresseorganisationen Gröna Bilister som jobbar för grönare bilism.

ANNONS

– Det finns rekommendationer från Elsäkerhetsverket och branschorganisationen Power Circle. En fastighetsägare kan inte bara göra det här från höften. Det har skett olyckor och brand på grund av detta, säger Gröna Bilisters talesperson Martin Prieto Beaulieu.

Botkyrkabyggen startar pilotprojekt

Botkyrkabyggen jobbar med att få fram laddplatser till hyresgäster. En undersökning som visar hur många hyresgäster som har elbil i dag eller vill skaffa elbil de närmsta två åren är snart klar. Nästa år startar ett pilotprojekt med laddplatser i ett ännu inte utvalt område hos Botkyrkabyggen.

– Jag tror inte att laddplatser i resten av beståndet behöver vara så långt borta. Men vi behöver riktiga laddboxar som kommunicerar med bilarnas batteriladdare och övervakar laddningsprocessen. Elnätet i dag är inte dimensionerat för den här belastningen, säger Christian Hollmann som är projektledare inom el och energi på Botkyrkabyggen.

”Ska bli prisvärt”

Christian Hollmann fortsätter:

– Sedan behöver vi koppla laddningen till fastigheternas abbonemang för att det ska bli prisvärt för hyresgästerna och då behöver vi så kallad lastbalansering för att elen inte ska överbelastas, säger Christian Hollmann som är projektledare inom el och energi på Botkyrkabyggen.

Han framhåller att det ändå finns möjlighet att ladda elbilar och elhybrider hos arbetsgivare som erbjuder detta – och på publika laddplatser. Christian Hollmann berättar också att några hyresgäster som varit intresserade av elbilar blivit erbjudna att själva bekosta en installation av detta, men att de backat för priset som bedömts ligga på 20 000 kronor och uppåt.

bensinbil botkyrkabyggen

Joseph har nu gjorts sig av med sin bensinslukande bil. Men köpet landade i en bensinbil, inte en elbil som han tänkt sig. Foto: Anders Björklund

Joseph Sadiq tycker att Botkyrkabyggen är sent ute.

– Pilotprojekt? Det här hjälper inte de som vill köpa elbil nu. De borde tänkt på detta för länge sedan. Nästa år kommer massor med modeller för elbilar, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.