Hyresgästföreningen stödjer övervakningen

Kamera som övervakar på Bergengatan i Husby.
Kamera som övervakar på Bergengatan i Husby.
Kameraövervakningen av hyresgästerna på Bergengatan i Husby får stöd av den lokala hyresgästföreningen.

- Innan de satte upp kamerorna i entréerna var det jättemycket problem med våld, hot och skadegörelse, säger Tommy Karlsson, ordförande i den hyresgästföreningen Öfvre Husby.

Mitt i Kista berättade i förra veckan, både på webben och i tidningen om hyresvärden D.Carnegie & Co:s kameraövervakning i husen på Bergengatan 4, 6, 8, 10 och 12 i Husby.

En av hyresgästerna har anmält hyresvärden till Datainspektionen, och även gjort en polisanmälan, då han anser att värden inte har rätt att övervaka hyresgästerna på det sättet.

Han är en av hyresgästerna som blivit fakturerad en avgift på 500 kronor för otillåten sophantering efter att ha lämnat reklamblad i fönstret vid postfacken.

Mitt i Kista har fått en hel del reaktioner sedan artikeln publicerades, bland annat från Husbybor som tycker det är bra att husen kameraövervakas.

– Jag bor själv i ett av husen som har kamera, och jag tycker det är jättebra, då det känns tryggare, säger en av hyresgästerna.

”Vad bra det vore om det fanns kameror överallt. Se hur det är överallt i Husby, där de slänger sopor överallt i porten utanför grovsopor. Det är ett svineri”, skriver en annan.

Den lokala hyresgästföreningen Öfvre Husby stödjer övervakningen.

– Den här kameran har ingenting att göra med de här fakturorna. Det är bara en bieffekt som övervakningen har fått, att hyresvärden kan se vilka som skräpar ner. Huvudsyftet är att skapa trygghet, säger Tommy Karlsson, ordförande i hyresgästföreningen Öfvre Husby.

Han säger att hyresvärden har satt upp kamerorna i samarbete med den lokala hyresgästföreningen, som ett led i att få bukt med problem som orsakats av ungdomsgäng som hängt i trapphusen och skapat otrygghet.

– Det har varit enorma problem med skadegörelse och olika våldsbrott. Sedan kamerorna sattes upp har skadegörelsen minskat och det har blivit lugnare i husen, säger Tommy Karlsson.

Hur ställer sig hyresgästföreningen till att hyresgästerna faktureras för otillåten sophantering?

– De har möjlighet att överklaga, vilket står i hyreskontrakten.