ANNONS

Rejäl hyreshöjning hotar boende – Signalisten tar strid

Signalisten-hyra
Björn Gillberg har bott hos Signalisten i 15 år – är rädd för att behöva flytta.
Hyran för de boende i Råsunda riskerar att gå upp rejält. Det kommunala bostadsbolaget Signalisten tar nu hyreskonflikten till domstol.
– Vi har inte kunnat åka på semester i sommar, vi har helt enkelt inte råd med det, säger Björn Gillberg, boende i Råsunda.
ANNONS

Den 1 maj i år höjdes hyrorna för de boende hos Signalisten. Men betydligt mer omfattande hyreshöjningar kan vara att vänta.

Anledningen är inte stora renoveringar eller standardhöjningar – i stället handlar det om hur lägenheterna ska värderas.

En genomgång av värdet på Signalistens lägenheter från i fjol visade att hyrorna i Råsunda, Ritorp och Frösunda låg runt 10 procent lägre än likvärdiga lägenheter hos andra fastighetsbolag. Därmed hamnade hyrorna under det så kallade bruksvärdet.

I början av året, före coronapandemins utbrott, presenterade Signalisten ett förslag för hyreshöjningar på upp till runt 20 procent i de tre områdena. Signalisten har skjutit upp höjningen  Frösunda och Ritorp på grund av pandemin.

Men i Råsunda går försöken vidare. På bland annat Råsundavägen, Filmgatan, Bergstigen och Erik Sandbergs gata kan de boende få höjd hyra på mellan 5 och 22 procent.

Fakta

Bruksvärde

Är det värde som lägenheten bedöms ha för hyresgäster. För att fastställa bruksvärdet så jämför man lägenheter med liknande lägenheter i samma område. Tanken är att likvärdiga lägenheter i ett visst område ska ha likvärdig hyra. Bruksvärdet regleras i hyreslagen och gäller för både privata och offentliga aktörer.

Missnöjet hos boende växer

Familjen Gillberg har bott i samma lägenhet i 15 år. De tillhör gruppen som får högst hyreshöjning, 22 procent. Det innebär att månadshyran på sikt blir 2 600 kronor högre i månaden, eller 31 200 kronor om året.

Det är mycket pengar för familjen som lever på en heltidslön och en förtidspension. De har redan börjat ställa in sig på att de kan tvingas flytta.

– Vi och andra är oroliga för att inte ha råd, vi har blivit ombedda att lägga undan pengar. Det är inga pengar vi sitter på så vi har inte kunnat åka på semester i sommar, vi har helt enkelt inte råd med det, säger Björn.

Om och när hyreshöjningen går igenom kommer hyresgästerna behöva betala hyran retroaktivt från 1 januari 2020 och framåt. Enligt Hyresgästföreningen kan det ta flera månader, om inte år, innan beslut om hyrorna fastställs. Hyresgästerna kan alltså komma att få höga skulder om de inte börjar spara.

Kommer få leva med samma standard

Björn Gillberg, boende Råsunda

Missnöjet med Signalisten som hyresvärd har ökat de senaste åren. Björn berättar bland annat att det tog sex år att få fönsterventiler utbytta, hur de till slut tvingades byta ut den gamla spisen själva, om hissen som sällan fungerar och hur det plötsligt dök upp en man på balkongen när fönstren oannonserat skulle bytas ut.

Signalisten-hyra

Björn Gillberg. Foto: Malin Nilsson.

Nu vill hyresvärden höja hyrorna utan att göra några förändringar i lägenheten.

– Det är mycket pengar, och vi får inget för det. Vi kommer leva med samma standard. Om man har pengar köper man sig i en bostadsrätt, då sätter man sig inte i en hyresrätt för att hålla nere kostnaderna. Varför måste allt kosta lika mycket? ifrågasätter Björn.

En motståndare som är tillräckligt cynisk för att driva på för höga hyreshöjningar mitt under en pandemi

Hyresgästföreningen i brev

Hyresgästföreningen kämpar för att få de boende att engagera sig mot höjningarna.

”Vi står mot en motståndare som är tillräckligt cynisk för att driva på för höga hyreshöjningar mitt under en pandemi som hotar hyresgästernas ekonomi redan som det är”, skriver Hyresgästföreningen till boende i Solna i ett brev som Mitt i har tagit del av.

Hyresgästföreningen har också uppmanat boende i berörda områden att lägga undan pengar varje månad för att klara hyreshöjningarna.

Signalisten, Solna, Stockholm

Foto: Mostphotos.

Avgörs i domstol

Förhandlingarna om hyreshöjningen strandade nyligen och Signalisten har vänt sig till Stockholms hyres- och arrendenämnd vid Nacka tingsrätt. Ett första sammanträde väntas hållas i nämnden i mitten av september, enligt domstolen.

Målet är att parterna Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som representerar Signalisten, ska komma överens om bruksvärdesnivån samt hur de nya högre hyrorna ska införas.

Om parterna inte kommer överens blir det hyresnämnden som slutligen avgör frågan.

Viktigt för ekonomin

Enligt Signalisten blir det ingen chockhöjning av hyran utan höjningen ska fasas in under en längre period.

– Det är viktigt för Signalisten att följa bruksvärdessystemet, både för att klara stiftelsens långsiktiga ekonomi men också för att bidra till en rättvis och logisk hyressättning, sa Signalistens ordförande Magnus Nilsson (M) i en kommentar på bolagets hemsida i början av juli.

Signalistens hyreshöjningar i Solna har länge varit en het fråga, något som Lokaltidningen Mitt i har rapporterat om. Fortsatta hyreshöjningar är helt nödvändiga för Signalisten även framöver, framhöll bolaget när resultatet för 2019 presenterades tidigare i år.

– Signalisten har en god ekonomi i dag men är på lång sikt helt beroende av en stabil hyresutveckling för att kunna hantera de omfattande renoveringsbehoven i beståndet och samtidigt bygga nytt, sa ordförande Magnus Nilsson då.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.