Hyreshus i Bagis tävlar till att bli årets bygge

Hyresrätterna på Rusthållarvägen är nominerade i årets Bygge.
Hyresrätterna på Rusthållarvägen är nominerade i årets Bygge.
Hyreshusen på Rusthållarvägen i Bagarmossen kan vinna pris som årets bygge.

– Vi har jobbat med det här projektet i flera år på ett sätt som man inte bygger i dag, säger Björn Schenholm på Einar Mattsson

Nu är nomineringar klara till Årets Bygge 2016, som är ett av Samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris. En av de åtta nomineringarna från Stockholmsområdet, är kvarteret Landsfogden på Rusthållarvägen i Bagarmossen. Motiveringen är ”Kostnaden för uppvärmningen av hyreshusen från 1950-talet minskades med 80 procent efter totalrenoveringen.”

Bakom projektet står Einar Mattsson.

– Det känns häftigt att vara nominerad, nästan som att gå på Oscars-galan, säger Björn Schenholm, fastighetsansvarig på Einar Mattsson.

Byggnaderna har tidigare även vunnit ”Green building award”, för de ombyggnationerna. Anledningen till att byggnaderna är nominerade tror Björn Schenholm beror på att man arbetat på ett helt nytt sätt.

– Men vi har jobbat med det här projektet i flera år på ett sätt som man inte bygger i dag. Energipaketet vi valde har vi arbetat med på ett oprövat sätt, tillsammans med hyresgästerna och internt, säger han.

Söderort är annars populärt bland nomineringarna. Studentbostäder i Tallkrogen och ett bostadshus på Telefonplan är också nominerade. Vinnaren kommer att korsas den 9 mars.

Däremot tror inte Björn Schenholm att Bagarmossen kammar hem priset i år.

– Jag tror inte vi kommer att vinna, det är inte så utstickande hus utseendemässigt. Men om vi vinner kommer jag gråta på scen, för det är en stor grej för mig personligen att vi drivit det här projektet, säger han.

Fakta

Om Årets Bygge

Årets Bygge lyfter fram exempel på det bästa samhällsbyggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form. Priset är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage.

Vinnarna 2015 var Rådhuskvartetet i Kristianstad (bilden är på vinnarna från fjolårets gala).

Källa: Tidningen Byggindustrin AB