ANNONS

Hyreshus mer än ett år försenat

Strax före valet 2015 invigde kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) bygget av Hasselbacken. Sedan dess har inget hänt.
Strax före valet 2015 invigde kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) bygget av Hasselbacken. Sedan dess har inget hänt.
Byggstarten av hyreshuset Hasselbacken med cirka 200 nya lägenheter har försenats med mer än ett år.

Samtidigt köar tiotusentals Tyresöbor för ett hyreskontrakt. Kommunen tillhör en liten skara på 69 kommuner där antalet hyresrätter minskat sedan 1990.
ANNONS

Bygget av Tyresö bostäders Hasselbacken invigdes med en symbolisk borrning strax före valet 2014. Men sedan dess har inget hänt. Curres Corner som skulle flyttas står kvar och garagelängorna som skulle rivas är intakta.

Enligt Tyresö bostäders styrelseordförande, Leif Kennerberg (KD), är förklaringen att ledningen för det kommunala bostadsbolaget ville pröva ett nytt sätt att göra upphandlingen på.

– Eftersom detta var nytt för ledningen har det tagit tid att ta fram ett avtal, men nu hoppas jag att vi i styrelsen ska kunna ge klartecken så att vi redan i höst kan komma i gång med rivningsarbetet. Vi hade inte riktigt klart för oss att startsträckan skulle bli så lång, säger han.

Behovet av hyresrätter i Tyresö är stort. I förra veckan stod nära 23 400 personer i kö. För två av tre lediga lägenheter i förra veckan krävdes det 15 års kötid för att ha en chans.

– Min dotter skulle gärna vilja bo kvar i Tyresö, men det är svårt att hitta en hyresrätt, säger Bollmorabon Annika Bjugger.

En ny sammanställning som branschorganisationen Fastighetsägarna gjort visar att Tyresö tillhör en liten grupp på 69 kommuner där antalet hyresrätter minskat mellan 1990 och 2014. I Tyresö är minskningen 163 hyresrätter, och huvudorsakerna är ombildningar och få nybyggen.

Trots att ytterligare en ombildning inom Tyresö bostäder kan bli aktuell inom kort är dock trenden på väg att vända. Som Lokaltidningen Mitt i berättat tidigare väntas det nya privata hyreshuset Pluto i Lindalen bli inflyttningsklart nästa år. Ytterligare en privat aktör, Wallenstam, står redo att börja bygga vid Bollmora gårdsväg. Om också bygget av Hasselbacken startar i höst tillkommer ytterligare lägenheter.

Även på detaljplanenivå ser det lite ljusare ut. Kommunen arbetar för tillfället med att ta fram detaljplaner för inte mindre än sju projekt, utöver de som nämnts ovan. Skulle samtliga förverkligas skulle de ge ett tillskott på över 1 000 hyresrätter.

– Plötsligt tycker byggherrarna att nu går det att bygga hyresrätter lönsamt. Kommunen har blivit hetare och det finns ett helt annat intresse för att bygga i Tyresö, säger Leif Kennerberg.

ANNONS
Fakta

Här finns hyreshusprojekten

Lindalen

Bygg Vesta bygger 76 kompislägenheter som ska vara inflyttningsklara 2016.

Tyresö centrum/Bollmora

Tyresö bostäder planerar för cirka 200 lägenheter i projektet Hasselbacken, med oklar byggstart.

Wallenstam bygger nu 184 nya lägenheter i projektet Trädgårdsporten. Inflyttning 2017.

Wallenstam planerar även för cirka 270 lägenheter i Järnet.

BoTrygg planerar för 108 lägenheter i Cutting Edge. Byggstart planerad till 2016-2017.

Sveab planerar för 150 lägenheter på Granitvägen.

Farmarstigen

LW Plåt planerar för cirka 40 lägenheter på Kryddvägen.

Tyresö Strand

Wallenstam vill även bygga 210-230 hyresrätter och bostadsrätter på Apelvägen.

Tyresö bostäder vill bygga 160 bostäder på Maria Sofias väg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.