ANNONS

Hyreskön är rena kassakon

Kön till trygghetslägenheter har blivit en kassako för Värmdö kommun.

Bortser man från startåret har kommunen fått in nära 95 000 kronor för att förmedla två lägenheter.
ANNONS

I Hemmesta finns 20 så kallade trygghetsbostäder som Värmdö bostäder hyr ut. Lägenheterna som stod klara 2009/2010 är anpassade för personer med funktionsnedsättning och försedda med larm. För att få köa och för att flytta in i lägenheterna måste man ha fyllt 65 år och intresset har varit stort. Men för många känns det som om kön står still.

– Omsättningen är lika med noll. De där lägenheterna blir ju bara lediga när folk bärs ut därifrån, säger en kvinna som köat sedan starten.

Sedan 2009 då kön startades har mellan 220 och 240 personer betalat kö- avgiften på 200 kronor. Men efter att de nybyggda 20 lägenheterna förmedlades har bara två bytt ägare.

När Värmdö startade kön sa man att avgiften skulle täcka de administrativa kostnaderna – men för kommunen har det blivit en god affär. Bortser man från startåret 2009, då de nya lägenheterna förmedlades, har kommunen fått in nära 95 000 kronor. Bara två lägenheter har bytt ägare.

Kommunen har heller inga planer på att utöka antalet trygghetslägenheter. Peter Frej (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att man visser- ligen tagit fram planer för seniorlägenheter på Mariagatan och att detaljplaner för seniorlägenheter ska tas fram i Strandvik, men de ska inte ingå i kommunens kö för trygghetsbostäder.

Peter Frej tycker inte att avgiften på 200 kronor är ett sätt att lura pensionärer.

– Det tar väl ett tag innan någon trygghetslägenhet blir ledig. Men att ha ett avgiftsbelagt kösystem är nog ändå det mest rimliga. Genom att betala en avgift visar man att man verkligen är intresserad, säger han.

Fakta

Antal i kö 31 december

Källa: Kommuntorget

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.