Hyresradhusen kan börja byggas

De nya radhusen får förråd på framsidan och uteplats på baksidan.
De nya radhusen får förråd på framsidan och uteplats på baksidan.
Nu är träden fällda och i vinter byggs radhus här på gränsen mellan Mälarhöjden och Bredäng.
Nu är träden fällda och i vinter byggs radhus här på gränsen mellan Mälarhöjden och Bredäng.
Nu är ekarna fällda och marken beredd för bygget av radhusen i korsningen Mälarhöjdsvägen-Ålgrytevägen.

De två radhuslängorna ska börja byggas i vinter, och våren 2017 är det planerat för inflytt. Till hösten kan de som står i bostadskö anmäla intresse för de 14 radhuslägenheterna.

– Vi vet att radhus är ett efterfrågat boende och Stockholmshem har vid ett par tillfällen på senare år valt att bygga radhus. De planerade husen utgör en bra kompletteringsbebyggelse mellan befintliga villor och flerbostadshus, säger Karin Stener, kommunikationschef vid Stockholmshem.

Hyran? Den är inte satt ännu. En gissning är att det inte blir billigt att bo i de nya radhusen. Karin Stener säger att hyran kommer att bestämmas i samband med bokningsstarten. Och då lär det bli huggsexa.

Det är knappt tre år sedan som Familjebostäders hyresradhus på Kransbindarvägen i Midsommarkransen stod färdiga. Hyran låg då på 17 500 kronor för en femrummare för 122 kvadratmeter. På samma gata såldes nya bostadsrättsradhus för uppemot sex miljoner kronor, och spekulanterna köade utanför vid säljstarten.

På Kransbindarvägen protesterade boende innan bygget, och så var det även här när byggplanerna blev kända. Bland andra Naturskyddsföreningen och organisationen Rädda Sätraskogen ville stoppa bygget, då ett grönområde med gamla ekar togs i anspråk.

Läget för radhusen är inte det sämsta, med gångavstånd både till Mälarhöjdsbadet och t-bana i Bredäng och Mälarhöjden. De två längorna kommer att färgsättas i dova färger, för att ”smälta in”, som Stockholmshem uttrycker det.

Var och en av de 14 lägenheterna blir på 112 kvadratmeter och får fem rum och kök i två plan. De får naturtomt med uteplats på baksidan och förråd på framsidan, och en gemensam parkering ska finnas i anslutning till husen.

De två längorna kommer att få adressen Rebeckagatan, som blir en helt ny gata. De som flyttar in där blir grannar med dem som bor på Odd Fellowvägen tvärs över Ålgrytevägen. Rebecka är den kvinnliga grenen av Odd Fellow Orden.