Hyresrätter blir nytt landmärke i Huvudsta

I torsdags togs första spadtaget till 100 nya bostäder i centrala ­Huvudsta.

Två av de nya hyres­husen binds ihop med en gemensam gård med lekplatser uppe på taket.

Inflyttningen sker i ­mitten av 2015.

Parkeringshuset som länge dominerat den här delen av Storgatan kommer snart att skymmas av bostäder.

– Det är ett väldigt välkommet tillskott, dessutom är det hyresrätter, säger Anders Ekegren (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Han konstaterar att det råder stor bostadsbrist i Solna. De nya husen innebär en förtätning kring det stora parkeringsgaraget i kvarteret Rödlöken. P-huset har tidigare ägts av Solna stad och abonneras ut till boende i området samt företag. Nu ägs det av Wåhlins fastigheter.

De nya husen får höga bottenvåningar för lokaler och entréer. De får också takvåningar som blir tillbakadragna så att de översta lägenheterna kan förses med takterrasser. Husen får stora balkonger, till stor del inglasade för att klara bullerkraven.

Huset närmast bilvägen blir tio våningar högt och beskrivs som ett nytt landmärke intill Storgatan, de andra två husen blir sex våningar.

De två lägre husen, som ska stå på varsin sida av p-huset och delvis sträcka sig över garaget, binds ihop med ett tak där det ska finnas en gemensam gård.

– Där byggs en grön yta med lekplatser, säger Anders Ekegren.

Byggherre är Wåhlins fastigheter. De minsta lägenheterna blir tvåor, de största femmor. När den första visningslägenheten är klar lägger företaget ut en intresseanmälan på sin hemsida där intresserade kan ansöka om lägenhet. En del lägenheter fördelas via bostadsförmedlingen. Inflyttningen sker i mitten av 2015.

Den del av Göran Perssons väg som är närmast Storgatan och de nya husen kommer att smalnas av. Gröna förgårdar och träd ska ge vägen en ny karaktär.

Solna växer så det knakar och staden ligger i topp vad gäller antalet nya bostäder i hela länet. Wåhlins fastigheter har nyligen byggt klart åtta radhus med svindlande utsikt uppe på taket på gamla WM Data-huset på Anderstorpsvägen i Jungfrudansen.

Kontorshuset har byggts om till 110 hyresrätter och ett gruppboende. Radhusen är de första ägarlägenheterna som kommer ut på Stockholms bostadsmarknad.

Ägarlägenheter innebär att man äger just sin avgränsade lägenhet, i stället för att vara medlem i en bostadsrättsförening.

Intresset för bostäderna är stort, enligt Wåhlins. Hur stort intresse det blir för husen vid Storgatan återstår att se.