ANNONS

Inga nya hyresrätter – Länsstyrelsen oroad

Fler hyresrätter behövs för att minska bostadsbristen enligt Länsstyrelsen.
Fler hyresrätter behövs för att minska bostadsbristen enligt Länsstyrelsen.
Danderyd bygger inga nya hyresrätter under 2018, något som oroar Länsstyrelsen. De menar att kommunerna måste bygga mer hyresrätter för att minska bostadsbristen.
ANNONS

Länsstyrelsen i Stockholm menar att det måste byggas fler hyresrätter om kommunerna ska kunna minska bostadsbristen. Enligt Nanny Andersson Sahlin som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen kommer inte en enda ny hyresrätt som kan sökas av alla medborgare att påbörjas i varken Danderyd eller Huddinge. Det säger hon till Sveriges radio.

I Stockholms län påbörjades 20 000 bostäder under förra året och i år ökar den siffran. Trots det räcker inte det för att lösa bostads bristen. Det byggs för fel grupper helt enkelt menar Länsstyrelsen.

– Samtidigt märker vi att svagare grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden får det allt svårare. Det är för dyrt helt enkelt för väldigt många människor, säger Nanny Andersson Sahlin, utvecklingsledare inom bostadsförsörjning på Länsstyrelsen i Stockholm till Sveriges radio.

5 400 nya bostäder i Stockholm stad

Det byggs mest bostäder i Stockholm stad i hela landet. I år kommer 5 400 bostäder att byggas i staden.

– Jag har dialog både med kommunerna och med branschen och har fått signaler om att det har blivit svårare att sälja nyproduktion, säger hon.

Behovet är väldigt stort

Nanny Andersson Sahiln, Länsstyrelsen

Trots att det byggs på flera platser är det mest bostadsrätter som byggs i hela länet.

– Det handlar väl om att det finns ett behov av bostäder generellt men att människorna inte kan betala de summorna som nyproduktion kostar så att vi ser att vi har en ökad efterfrågan på bostäder i länet. Behovet är väldigt stort, säger Nanny Andersson Sahlin.