ANNONS

1700 hyresrätter renoveras – hyran kan höjas 60 %

Målet är att alla bostäder ska hålla god standard, menar vd Per Anders Hedkvist.
Målet är att alla bostäder ska hålla god standard, menar vd Per Anders Hedkvist.
1 700 av Signalistens lägenheter har renoveringar att vänta. Först ut är Bagartorp och Bergshamra – där kan hyran höjas med 60 procent.
– Vi har full förståelse för att vi ställer till det i människors liv, säger Per Anders Hedkvist, vd Signalisten.
ANNONS

Signalistens nya ombyggnadsstrategi berör 1 700 lägenheter.

– Vi förstår om det blir jobbigt för våra hyresgäster, man kommer inte kunna bo i sin lägenhet på ett år och efteråt höjs hyran ordentligt. Vi har full förståelse för att vi ställer till det i människors liv, säger Per Anders Hedkvist, vd Signalisten.

60-talshus

Men renoveringarna är nödvändiga, menar han. Många hus i beståndet har dömts ut efter en stor inventering.

– De är från 60-talets början, där de tekniska systemet gått över sin livslängd. Risken för skador ökar. Förra veckan gick ett rostigt avloppsrör av i Gunnarbo. Skadorna kan drabba många hyresgäster och bli väldigt dyra.

Gunnarbo först

Just Gunnarbo i Bagartorp bedöms vara mest akut att renovera, därför startar man där. I februari inleds dialog med hyresgästerna. Därefter följer Bergshamra, först höghusen och sedan låghusen och sedan Hagalund, Västra vägen och Kaptenen.

Renoveringarna blir omfattande. Förutom nya avlopp, värme- och elsystem får lägenheterna i Bagartorp och Bergshamra en totalmakeover med allt från nya kök, nytt golv, ommålade väggar och nya badrum.

Vad blir hyran efter en totalrenovering?

– Det kommer handla om en årshyra på ungefär 1 600 kronor per kvadrat, idag ligger vi i snitt på 1 000 kronor per kvadrat. Det är en 60-procentig höjning, men vi avser erbjuda boende en intrappning av hyran. Sen ska vi förhandla med hyresgästföreningen, så vi kan komma fram till ett annat resultat, säger Per Anders Hedkvist.

Varför så omfattande renoveringar?

ANNONS

– Ska man byta ledningar i badrum och kök, då måste man riva ut. Då blir det totalrenoveringar när det gäller Bergshamra och Bagartorp. Vi har en önskan om att inte behöva göra det i andra områden, men törs inte svara på hur det kommer bli.

Var ska man bo medan lägenheten renoveras?

– Vi kommer att erbjuda evakueringsboende under tiden. Men många vill inte flytta två gånger på ett år, då kommer vi att kunna erbjuda en permanent flytt inom Signalistens bestånd eller någon annanstans i Stockholmsregionen genom ett avtal med bostadsförmedlingen. Vi vill hitta så bra lösningar som möjligt.

Varför gjorde ni inte det här för 20 år sedan, så hade det inte behövt bli så omfattande?

– Vi började ungefär då med Frösunda, och har sen jobbat ett område åt gången med våra 40- och 50-talshus i Råsunda och Ritorp. Det kändes logiskt och bra då, men håller inte på lång sikt. Nu kommer vi att jobba intensivare med samrådsprocesser löpande efter varandra.

”Ingen lyxstandard”

Målet är ett bra boende för alla Signalistens hyresgäster, menar Per Anders Hedkvist.

– Det ska vara bostäder man kommer kunna bo i många år framöver. Ingen lyxstandard, men en god standard.

Renoveringarna beräknas kosta Signalisten cirka 2,5 miljarder kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.