ANNONS

Hyresrätterna har minskat kraftigt

Saknar eget hem. I praktiken försvann hela kommunala allmännyttan – och omvandlingarna tog fart – under 90-talet i Haninge. Det har fått långtgående följder för hyresrättsmarknaden i Haninge. Erika Jensen vill flytta hemifrån för en hyresrätt, men är fast kvar i föräldrahemmet i Vega.
Saknar eget hem. I praktiken försvann hela kommunala allmännyttan – och omvandlingarna tog fart – under 90-talet i Haninge. Det har fått långtgående följder för hyresrättsmarknaden i Haninge. Erika Jensen vill flytta hemifrån för en hyresrätt, men är fast kvar i föräldrahemmet i Vega.
Allt färre, allt dyrare – och allt längre köer.

Haninge är en av de som tappat allra flest hyresrätter mellan 1990 och 2014.

– Jag hade hoppats kunna flytta hemifrån för flera år sedan, säger 22-åriga Erika Jensen från Vega.
ANNONS

Haninge är bland de svenska kommuner som tappat flest hyresrätter i relation till hur mycket bostadsrätterna ökat.

Erika Jensen, till vardags anställd på en matbutik inne i stan, hade planerat att flytta hemifrån för länge sedan. Det senaste året har hon börjat söka bostad allt mer aktivt, men hittills har hon inte varit i närheten av att få napp.

Hon söker en lägenhet i andra hand, främst i Handen, Farsta eller inne i stan.

I stället bor hon kvar hemma med föräldrarna.

– Det är bara folk med rum som hör av sig, och det är alltid för dyrt. Jag kan inte bo kvar hemma hur länge som helst, säger Erika när vi träffar henne hemma i Vega.

– När jag var 18 trodde jag ju att jag skulle flytta hemifrån efter några år, men så blev det inte. Det är en stressig situation, man kan inte träffa kompisar hur man vill.

Upprustningsskandalen på 90-talet, då dåvarande kommunala Haningehem (med 10 000 lägenheter) fick räddas i sista stund av ett statligt miljardlån, är fortfarande den stora orsaken till att bostadsrätterna tagit mark i Haninge.

Privata fastighetsägare – inte minst Haninges i dag största hyresvärd Akelius – gick in och köpte upp hyreshus efter hyreshus.

– Jag skulle säga att över hälften av bostadsrätterna som tillkommit sedan 1990 beror på splittringen av Haningehem. Men fram till år 2022 planerar vi minst 6 500 nya bostäder i Haninge, där närmare hälften ska vara hyresrätter. Och tittar jag fem, tio år framåt så tror jag att 30-50 procent av det som byggs i kommunen kommer att vara hyreslägenheter, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande, Göran Svensson (S).

ANNONS

I maj väntas amorteringskravet träda i kraft.

– Jag tror att det tillsammans med bostadsbristen kommer att öka trycket på politikerna att få fram hyresrätter. Men jag saknar krav på de stora aktörerna att sätta i gång. Det finns färdigprocessad mark för över 47 000 nya hyresrätter i Stockholmsregionen. Man kan börja bygga i morgon. Max två-tre år borde det få ta efter bygglov, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

Byline: Filip Magnusson

Fakta

De stora hyresvärdarna: Tar sju år att få lägenhet

Haninge har under 1990-2014 tappat 808 hyresrätter, samtidigt har bostadsrätterna ökat med 3 976 i antal.

Med det är Haninge den 16:e kommun i hela landet som tappat flest hyresrätter i relation till ökningen av bostadsrätter.

Mitt i har undersökt hur de fyra största hyresvärdarna i Haninge – Akelius, Haninge bostäder, Graflunds och Stena (som gemensamt har cirka 8 000 hyresrätter) – upplever intresset, och den samlade bilden vi får är att antalet sökande ökat de senaste åren och att det kan ta omkring sju år att få lägenhet i dag.

De flesta av de stora hyresvärdarna förmedlar mellan tre och tio procent av sitt bestånd årligen, sett till de senaste åren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.