Bostadsfrågan: Det byggs hyreshus – men har alla råd att bo där?

Oppositionen tycker att det behövs fler och billigare hyresrätter i Täby. Moderaterna som leder alliansen håller på kravet att 10-15 % räcker.
Oppositionen kräver fler och billigare hyresrätter i Täby. Moderaterna, som leder alliansen, håller på kravet att 10-15 procent räcker.
Andel hyresrätter är en het politisk potatis och vattendelar i Täby. Här får du svar på vad Täbyalliansen hittills gjort för att uppfylla vallöftena om små bostäder och studentlägenheter och oppositionens betyg på insatserna ett år efter valet.

Trygghet, skola, bostadsbyggande, integration och miljön var i fokus inför valet 2018. Under vinjetten ”Ett år efter valet” tar vi reda på vad som hänt med vallöftena.

Täbyalliansen har kommit överens om en gemensam plattform och har lagt upp en tidsplan. Frågan är vad som har hittills hunnits med inom trygghetsområdet?

Och vad oppositionen ger för betyg på insatserna?

Växa med 17 000 bostäder

Täby ska växa kraftigt och planerar att bygga 17 000 bostäder fram till år 2050. Moderaterna gav ändå vallöftet att värna ”Halva Täby grönt”.

– Den är bara att bocka av för det är så vi arbetar, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande och representant för majoriteten.

Täbyalliansen är överens om att det behövs en del hyreslägenheter och att det också behövs fler smålägenheter. Moderaterna lovade även fler studentlägenheter.

(L): ”Våga tänka kommunalt bostadsföretag”

Målet: 10-15 procent hyresrätter

Centerpartiet ville höja alliansens minimikrav på byggherrarna för att få ännu fler hyresrätter. Kommunen ska både ska äga och förvalta hyresrätter, lovade Liberalerna.

Täbyalliansen kommer på sikt att hålla vallöftet om 10-15 procent hyresrätter, enligt Erik Andersson. Konjunkturavmattningen i byggbranschen kan öka andelen.

– Det har man sett lite nu att bostadsbolagen åter har börjat bygga hyresrätter.

”Vi rör inte våra grönområden”

Vallöftet ”Halva Täby grönt” ska hållas genom att förtäta främst i centrala Täby, enligt Erik Andersson.

– Vi rör inte våra grönområden utan det vi bygger är på hårdgjorda ytor och i centrala Täby. Fokus är i Roslags-Näsby, Täby park och Arninge. Det smarta med att bygga centralt är att det blir nära kollektivtrafik.

Trafikmängden en knäckfråga

Av samtliga 26 kommuner i länet är Täby den enda kommunen som förväntas ha en balanserad bostadsmarknad om tre år. Men Täbybor har ifrågasatt hur matarleder och kollektivtrafik ska rymma alla nya invånare. En akilleshäl helt klart, som majoriteten försöker hålla koll på.

Majoriteten kan bocka av fler studentbostäder i Täby under mandatperioden – men det var ju klart redan innan valet. Bostadspolitiken har ju ofta långa ledtider.

Oppositionen: Måste vara rimliga hyror

Oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström (S) anser att målet 10-15 procent hyresrätter är alldeles för lågt. Hon tycker att Täby kommun ska äga hyresrätter i ett kommunalt bostadsbolag och att företagsetableringar skulle gynnas om det fanns fler billiga bostäder.

– Det är bra att vi bygger hyresrätter, men det måste också vara till rimliga hyror.


Läs även: Ett år efter valet – trygghetsfrågan! 

Fakta

Så ser majoriteten ut i Täby

I valet för ett år sedan behöll Täbyalliansen inte oväntat makten. Moderaterna blev största parti. Liberalerna tappade stort. M styr tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna växte starkt – men hålls utanför alliansen.

Täbyalliansen har tillsammans 45/61 mandat i kommunfullmäktige och majoritet i nämnder och i kommunstyrelsen.

Röster i kommunvalet 2018:

Moderaterna 38,1 %

Liberalerna 18,5 %

Centerpartiet 8,8 %

Kristdemokraterna 7 %

Socialdemokraterna 13, 4 %

Miljöpartiet 4, 2 %

Sverigedemokraterna 7, 7 %

Vänsterpartiet 2,1 %

Övriga 0,4 %

 

Källa: data.val.se