Hyresvärd polisanmäld efter branden i Rågsved

På lördagskvällen runt 23.30 började det brinna i en lägenhet i ett höghus i Rågsved
Sot och röklukt fyllde huset efter branden.
Hyresvärden till huset som brann i Rågsved i januari har polisanmälts.
Bakom anmälan står Vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh och Rikard Warlenius.

Sent på kvällen den 20 januari bröt en brand ut på Bjursätragatan 8 i Rågsved. Elden spred sig snabbt. Huset fick svåra skador och fem personer fördes till sjukhus.

Nu har Ann-Margrethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd, och kommunfullmäktigeledamoten Rikard Warlenius polisanmält hyresvärden, SIG Invest.

De båda vänsterpartisterna gjorde polisanmälan efter att ha besökt huset och eft dokument som beskriver säkerhetsbrister i huset. Bland annat ska hissen i inte ha varit godkänd i sju år.

– I det här huset har alltså föräldrar behövt åka med barnvagnar i en hiss som inte är godkänd och säker. Det är otroligt upprörande, hyresgästerna har rätt att få känna sig trygga i sina egna hem. Jag har också svårt att tro att det här huset skulle kunnat skötas såhär dåligt om det stått i innerstan, säger  Ann-Margrethe Livh i ett pressmeddelande.

Hyresgästerna har dessutom framfört klagomål till värden på bland annat brister i ventitationen och brandskyddet – brister som Stockholms stad har krävt att värden ska lösa.

Som Mitt i tidigare har berättat belades sexvåningshuset på Bjursätragatan 8 med boendeförbud 2009, då det var nybyggt. Orsaken var just brister i brandsäkerheten – det saknades bland annat brandklassade dörrar och att byggherren Lelånghus hade använt fogskum utan brandklass. Redan 2010 hävdes boendeförbudet och hyresgästerna kunde flytta in igen.

Även senare påpekade dock Storstockholms Brandförsvar på brister – bland annat sprickbildningar på väggar. Brandförsvaret ansåg också att huset, som är byggt av trä, borde utrustas med sprinklersystem. Det gjordes aldrig.

Ann-Margrethe Livh och Rikard Warlenius gör polisanmälan för att utreda om det dåliga underhållet innebär att ett brott begåtts.

–  Vi vet ju att det tyvärr finns många fler hyresvärdar runt om i staden som inte sköter sig och vi behöver veta var gränsen går, sägerRikard Warlenius i pressmeddelandet.

Dessutom vill Västerpartiet at regeringen skärper kraven på hyresvärdar, genom att återinföra förvärvslagen. Lagen innebar att värdar kända för att inte sköta underhållet inte fick köpa nya fastigheter.

Partiet vill också göra det lättare att få nedsatt hyra om värden inte reparerar fel i lägenheterna. V vill också att regeringen tar fram en statlig strategi för vad man kallar ”slumförvaltning”.