Hyresvärd i Vasastan pekas ut som en av de värsta

Vasastan
Hyresgästföreningens jurister ska gå vidare med värden.
Svarthandel, upprepade uppsägningar, psykisk terror.
En av landets värsta hyresvärdar finns i Vasastan, skriver tidningen Hem och Hyra.
– Det finns misstankar om att värden har höjt hyran utan att förhandla med hyresgästerna, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen till Mitt i.

Hyresvärden till hyreshuset på Upplandsgatan i Vasastan har drivit många uppsägningsärenden. Inte sällan med hjälp av långa rättsliga tvister och privatdetektiver som spanar på hyresgästerna, skriver Hem och Hyra.

”Jag betalade 400 000 för kontraktet, hur skulle jag annars få en lägenhet”, säger en anonym hyresgäst till tidningen.

Ventilationen var inte godkänd

Bengt Öhman är jurist på Hyresgästföreningen i Region Stockholm. Han säger till Mitt i att den aktuella hyresvärden har många problem.

– Ventilationen är inte godkänd, det var fel på både hissarna och brandskyddet. Också har värden en aggressiv attityd mot hyresgästerna, säger Bengt Öhman.

Han berättar att värden misstänks för att sedan år 2013 ha höjt hyran utan att förhandla med de boende. Vilket man som värd har skyldighet att göra.

– Det finns starka misstankar. Vi ska utreda den saken vidare, säger Bengt Öhman.

Hyresvärden har nu nominerats till att vara ”Värsta värden” av Hyresgästföreningen.

Fakta

Brister i förvaltningen hos värden

  • Dålig ventilation. Tidigare kontroller har visat mycket låga luftflöden i lägenheterna. Det finns ingen godkänd ventilationskontroll sedan 18 år.
  • Dåligt brandskydd. Bland annat sluter inte dörrarna till trapphuset tätt. Vid brand kan röken lätt sprida sig och göra den enda utrymningsvägen livsfarlig.
  • Farlig el. Det finns oskyddade, strömförande installationer på flera håll.
  • Risker på gården. Betongfasad som släpper, osäkra brunnar och löst bråte innebär risker, bland annat för de förskolebarn som leker på gården.
  • Höjda hyror. Trots att hyreshöjningar ska förhandlas har det inte gjorts på flera år. Hyrorna har höjts ändå.
  • Usla betyg. I Hyresgästföreningens stora enkätundersökning dinvard.se ligger värden på plats 460 av 465 hyresvärdar i Stockholm.
Källa: Hem och Hyra