Polis och hyresvärdar jagade stulna mopeder

Mopedist körde olovligt och vårdslöst i järfälla.
Snart är mopedsäsongen här. Polisen försöker stävja buskörningen redan innan den startar.
I två veckor har hyresvärdar i Farsta och Vantör varit på jakt. Bytet var felaktigt parkerade och/eller stulna mopeder och crosshojar.
Uppdragsgivare var polisen.

Buskörning på mopeder och crosshojar är ett gissel i många bostadsområden. Unga förare som trycker gaspedalen i botten gör gång- och cykelvägar farliga, inte minst för barn och äldre människor.

Polisen försöker komma åt problemet på olika sätt. Ett av dem är mopedinventering, som just har genomförts i lokalpolisområdet Farsta-Vantör.

– Vi skickade brev till både allmännyttans hyresvärdar, privata hyresvärdar och bostadsrättsföreningar och bad dem gå igenom sina allmänna utrymmen under ett par veckor. Sedan fick de rapportera om vad de hittat och så åkte vi ut och kollade, berättar kommunpolisen Mikael Sundberg.

Fyra stulna mopeder hittades vid inventeringen. Dem har polisen beslagtagit. Dessutom hittades ett antal fordon på ställen där de inte borde vara.

– Mopeder ska stå i garage eller ordentligt låsta utomhus. De ska inte stå i cykelrum, barnvagnsrum eller andra allmänna utrymmen. Det är rätt ofräscht med en läckande moped bredvid en barnvagn som kanske kostade 10 000 kronor, säger Mikael Sundberg.

De hyresvärdar som hittade fordon på fel ställen har skickar brev till ägarna och uppmanat dem att flytta dem. Händer ingenting kan fordonet beslagtas, skickas till hittegodsavdelningen eller omhändertas av hyresvärden tills ägaren dyker upp.

– Om tiden går utan att ägaren gör av sig kan mopeden skrotas, säger Mikael Sundberg.

Det var andra året som polisen i Farsta-Vantör gjorde en mopedinventering tillsammans med hyresvärdarna. Hoppet är att den ska bidra till att buskörningen minskar.