Välj ditt område
Hyreshus genre bostad
Andrahandshyrorna steg 13 procent förra året.

Hyror i andra hand steg med 1000 kronor

Nyheter Andrahandshyrorna forsätter att stiga i Sollentuna.
En tvårummare på Blocket kostar nu runt 10 500 kronor i månaden.

Förra året annonserades 739 lägenheter i Sollentuna ut på Blocket för uthyrning i andra hand. Medianhyran låg på 8 500 kronor i månaden, en ökning med 1000 kronor i månaden – eller drygt 13 procent – jämfört med 2015.

Snitthyran för en tvåa i Sollentuna var cirka 10 500 kronor i månaden, och för en tre låg den på drygt 12 300 kronor i månaden.

– Det är en symptom på att resten av bostadsmarknaden inte fungerar, säger Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på Boverket.

Han ser inte heller något som tyder på att trenden ska vända inom den närmaste framtiden.

– Så länge det är bostadsbrist kommer hyrorna att fortsätta stiga, och just nu finns det tyvärr ingenting som tyder på att bostadsbristen kommer att upphöra inom en överskådlig framtid, säger han.

Fortsatt hög efterfrågan

Trots rekordhöga hyror verkar inte intresset för att hyra bostäder i andra hand avta, enligt Linnéa Aguero, presschef på Blocket. Tvärtom.

– Vi ser att antalet sidvisningar och mejlsvar per annons har ökat, vilket säger en del om efterfrågan. När det kommer till hur många lägenheter som blir uthyrda inom en vecka är läget också oförändrat – 2 av 3 hyrs ut inom den tiden, säger hon.

Tvingas söka sig längre ut

Att andrahandshyrorna i Stockholms kranskommuner ökar kan, enligt Sebastian Johansson, tyda på att marknaden i innerstan börjar bli mättad.

– Det här är ju bara spekulationer, men hyrorna i innerstan kanske har slagit i taket och området är mättat med högt betalade hyresgäster. Då tvingas folk söka sig längre ut. I allmänhet slår ju priserna först i taket centralt – och sen ut mot periferin, säger han.

 

Läs mer:

Sollentunas bostadsrätter hade näst största prisökningen i hela länet

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Amrita fick rasistisk lapp i brevlådan

Sjukvård

Hundratals marscherar mot BB-kaoset

Trafik

Långa köer på E4/E20 södergående i Hallunda

Blåljuskollen Haninge, torsdag
Morgonkollen

Man knivskars svårt – fick lungan punkterad

Nyheter

Här är kommunen som hyllas av Cykelfrämjandet

Dykare; Dykning; Instagram; Vändpunkt i livet; Patrik Jonson; Resarö; Vaxholm; Undervattensfotografering; Undervattensfoto
Livsstil

Patrik satsade på djupet efter vännens död