Hyrorna chockhöjs ­efter stambytet

Under tio veckor ska en av Ikanos fastig­heter i Hagsätra ­renoveras.

Under den tiden får hyresgästerna leva i byggdamm – därefter höjs hyrorna rejält.

År 2008 såldes stora del­ar av allmännyttan i Rågsved och Högdalen till Ikano. Efter renoveringar och stambyten väntade kraftiga hyres­höjningar.

År 2012 köpte samma bostadsbolag över tusen lägenheter i Hagsätra. Efter sommaren är det dags för stambyte i en av fastigheterna på Hagsätra torg.

Förutom byggkaos i cirka tio veckor höjs hyran med 2 000 kronor. För Björn-Olav Kvidal som bor i en etta innebär det en ökning med nära 80 procent.

– Fullständigt orimligt. Det slår för hårt mot dem som redan har lite, säger han.

Christian Mariager, fastighetschef vid Ikano, medger att det är en stor ökning. Han försvarar dock höjningen med att det är väldigt dyrt att byta stammarna.

De små lägenheterna får kraftigare höjningar eftersom badrum och kök ska renoveras och de utgör en stor del av lägenhetsytan procentuellt.

– Samtidigt är hyrorna satta efter förhandling med Hyresgästföreningen utifrån gällande bruksvärdesystem.

Tanken är att hyresgästerna ska bo kvar under stambytet. När stammarna byts renoveras toaletterna. Då finns duschar och toaletter i källaren. Dessutom får alla hyresgäster en naturtoalett som de kan ställa var de vill i lägenheten.

Björn-Olav Kvidal är kritisk.

– För oss som bor i mindre lägenheter innebär det att vi måste hålla oss borta under dagen. Sen förväntas vi bo, sova och äta i våra lägenheter som fylls med byggdamm.

Christian Mariager säger att många väljer att söka annan bostad under tiden då renoveringen pågår. Och att han förstår att det blir väldigt jobbigt för dem som väljer att stanna.

Hyresgästerna behöver dock inte betala hyra under tiden som stammarna byts.

Hyresgästföreningen uppger däremot att tio veckor är för lång tid för att inte evakuera hyresgästerna. De nya hyrorna är inte mycket att göra åt, de är förhandlade mellan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

Fakta

Ikano vann i domstol mot hyresgäster

På Hagsätra torg ökar hyran för en etta från 2 300 kronor till 4 133 kronor i månaden.

För en trea ökar hyran från 6 800 till 8 100 kronor.

Ikano äger 1 800 längenheter i Högdalen, Band­hagen, Rågsved och Hagsätra. 800 av dem har redan stambytts och hyran höjts.

I några fall vägrade hyresgästerna bostads­bolaget tillträde till lägenheterna för renovering. Tvisten gick till domstol där Ikano till sist vann.Källa: Ikano