Hyrorna för bostäder i andra hand skenar

Andrahandshyrorna i Botkyrka ökar i raketfart jämfört med de kommunala hyrorna.

På fyra år har månadshyran på en tvåa blivit 31,6 procent dyrare.

För den som vill flytta inom eller till Botkyrka, men inte hinner stå i den kommunala bostadskön, kan det bli en dyr affär.

Lokaltidningen Mitt i har undersökt hur mycket andrahandshyrorna har ökat sedan 2010 och jämfört med hyrorna på det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

Om du hyr en tvårumslägenhet av bostadsbolaget kostar det dig i snitt 4 889 kronor i månaden. Hyr du i stället en tvåa i andra hand kostar det i snitt 7 087 kronor, över 2 000 kronor mer, i månaden.

Inga-Lill Skoglund från Botkyrka som söker andrahandskontrakt.

– Jag tycker att det är gräsligt, säger. Om jag vill ha en ny lägenhet snabbt måste jag ta en till överpris. Folk är ju så desperata så att de är beredda att betala vad som helst för att få tak över huvudet, så det går ju att ta höga hyror.

Det är tvårumslägenheterna som har ökat mest i pris sedan 2010. I Botkyrka har snitthyran för en andrahandstvåa gått upp med 31,6 procent sedan 2010. För fyra år sedan var snitthyran 5 384 kronor, och i dag alltså över 7 000. För samma pris kan du få en fyra i första hand hos Botkyrkabyggen.

Enligt bostadsbolagets vd beror prisökningen inte helt oväntat på bostadsbristen och att många vill flytta till Stockholmsområdet.

– Dessutom har priserna på bostadsrätterna ökat kraftigt och det är ofta de som hyrs ut i andra hand, säger Ulf Nyqvist.

Kötiden för att få ett förstahandskontrakt i Botkyrka är i dag mellan fem och sex år. Många som flyttar in utifrån hinner inte vänta så länge.

– Det bästa vore om fler släpper sina förstahandskontrakt i stället för att hyra ut i andra hand. Då skulle kön minska och fler kan snabbare få ett förstahandskontrakt, säger Mattias Tege­fjord, vd Mitt Alby.

Fakta

Så höga är snitthyrorna i Botkyrka och Salem

* Endast ett fåtal lägenheter finns att hyra via Blocket.källa: botkyrkabyggen, Blocket