Hyrorna i Salem höjs med 7 procent

Efter mer än ett års förhandingar är hyrorna i de Akeliusägda lägenheterna i Salem klara.

Resultatet blev en hyreshöjning med sju procent.

– Horribelt, säger Simon Safari, Hyresgästföreningen.

– Vi har haft åsikten att hyrorna har varit för låga i förhållande till Salems goda läge och lägenheternas skick, säger Mikael Rånes, regionchef Norra Sverige på Akelius fastigheter.

Från början krävde Akelius en 23-procentig hyreshöjning. Men efter hårda förhandlingar med Hyresgästföreningen och en vända i Hyresnämnden blev den slutliga hyreshöjningen 7 procent.

Höjningen är högre än Botkyrkabyggen, som höjt hyrorna med 0,8 procent, det är även högre än snittet för Stockholmsregionen som låg på 1,7 procent.

Mikael Rånes säger att hyrorna släpat efter i Salem. Enligt honom handlar det om den så kallade bruksvärdesprincipen, där hyran påverkas bland annat av hur attraktivt ett område är och därmed hur mycket hyresgästerna är villiga att betala.

Det nya avtalet innebär att hyran för en genomsnittlig trea på 77 kvadratmeter har höjts med 350 – 400 kronor och därmed har en ny månadshyra på cirka 6 000 kronor.

Eftersom hyresförhandlingarna för de 900 lägenheterna i Salem pågått i mer än ett år innebar det oförändrade hyror under 2012.

– Vi efterskänker ett års höjning. Det motsvarar minst 5 000 kronor per hushåll, säger Mikael Rånes.

Simon Safari, hyresgästföreningens ordförande i Botkyrka-Salem, tycker att höjningen är för kraftig.

– Det är helt horribelt! Men vi gjorde en enkät och 74 procent gick med på höjningen så vi kan inte driva frågan då, säger han.

Fakta

Det här påverkar bruksvärdet

Exempel på egenskaper som bestämmer bruksvärdet:

Storlek

Modernitetsgrad

Planlösning

Läge inom huset

Ljudisolering

Husets läge

Boendemiljön i stort

Närhet till kommunikationer

Reparationsstandard