Hyrorna kan höjas med 1,7 procent i år

Ett välskött företag, enligt vd Lars Callemo.
Ett välskött företag, enligt vd Lars Callemo.
Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Sollentunahem om årets hyreshöjning pågår som bäst.

Lokaltidningen Mitt i har tagit tempen på parterna.

På torsdag den 30 januari fortsätter förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Sollentunahem. Bostadsbolagets yrkande om en höjning på 2,7 procent, som presenterades i höstas, har fått mothugg från Hyresgästföreningens förhandlare.

– Det är alldeles för högt med tanke på ränteläget just nu. Dessutom är det ingen inflation att tala om, säger Jan-Peter Matsson på Hyresgästföreningen Sollentuna som är en av HGF:s representanter vid förhandlignarna.

Vad ligger ert motbud på?

– Det vill jag inte gå ut med under en sittande förhandling, säger Jan-Peter Mattsson.

Han pekar också på de goda ekonomiska resultat som Sollentunahem uppvisat de senaste åren. Den senaste aktieutdelningen till ägarna, Sollentuna kommun, uppgick till 9,5 miljoner kronor.

– Många kommunala bostadsbolag tar inte ut någon utdelning. Om Sollentunahem avstod och lät pengarna stanna i bolaget skulle man inte behöva någon hyreshöjning, alternativ ha en väldigt låg höjning, säger Jan-Peter Mattsson.

Samtidigt ger han Sollentunahem en eloge för bolagets arbete.

– De ligger i framkant i länet när det gäller att bygga nya hyresrätter. De har väldigt mycket byggplaner, både pågående och i pipen. Vi går mot ett spännande år rent bostadspolitiskt. De här frågorna har kommit upp på agendan på ett helt annat sätt nu, det är en otrolig skillnad jämfört med tidigare år, säger Jan-Peter Mattsson.

Sollentunahems vd Lars Callemo är inte lika hemlighetsfull.

– Det är sega förhandlingar, jag upplever att Hyresgästföreningen drar ut på tiden. De överenskommelser som hittills gjorts pekar på en nivå om 1,7 procent, ­säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Vad tycker du om det?

– De senaste åtta åren har vi haft höjningar som under­stigit snittet i bransch­en. Sollentunahem är ett välskött företag och vi behöver inte ta igen det vi har förlorat, men vi måste följa utvecklingen framöver och ha en justering i linje med branschen i övrigt.

Medan Jan-Peter Mattsson på Hyresgästföreningen anser att Sollentunahems hyror ligger i balans tycker Lars Callemo att de är låga jämfört med grannkommunernas allmännyttiga bolag.

– Det är inte rimligt att vår hyresnivå ska ligga under bolagen i Upplands Väsby, Sigtuna och Åkersberga, säger Lars Callemo.

Dessutom är det ingen inflation att tala om.Jan-Peter Mattsson Hyresgästföreningen