Hyrpersonal bakom miljonunderskott i vården

Vård- och omsorgsnämnden går back med 20 miljoner.
Vård- och omsorgsnämnden går back med 20 miljoner.
Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor på Värmdös äldreboenden skenar. Jämfört med 2016 har utgiften för bemanningspersonal ökat med 52 procent, något som gett miljonunderskott i vård- och omsorgsnämnden.

Vård- och omsorgsnämnden har i flera års tid dragits med stora underskott. 2017 är inget undantag. Nu visar nya siffror att nämnden gått back med 20,3 miljoner mellan januari och november förra året.

Underskottet beror till största delen på fortsatt höga personalkostnader. Svårigheter med att rekrytera sjuksköterskor gör att personal från bemanningsföretag måste hyras in, vilket blir dyrt.

Jan Dolk.

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Det har varit svårt men det går åt rätt håll. De senaste rapporterna som jag fick var att vi lyckats rekrytera en del, säger Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Jämfört med samma period 2016 har kostnaderna för bemanningsföretag ökat med hela 52 procent.

Hur ser du på det?

– Vi kämpar med att komma undan de kostnaderna, det är absolut vårt mål och det är prioriterat, säger Jan Dolk.

”Har blivit en ond spiral”

Mikael Lindström (S), oppositionsråd, delar inte Jan Dolks bild. Han är fortsatt kritisk till att Alliansen ännu inte har kommit till rätta med underskotten och ser stora konsekvenser för Värmdöbor i behov av omsorg.

Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö.

– Det är ständiga neddragningar, färre personal och färre händer i omsorgen som hjälper till.  Många i personalen mår dåligt, det blir höga sjukskrivningstal och många slutar. Och då ökar bemanningstalen. Det hela har blivit en ond spiral, säger han.

Många i personalen mår dåligt och slutar. Och då ökar bemanningstalen

Hur ska man locka sjukpersonal till Värmdös verksamheter?

– Den stora grunden som behövs är undersköterskor. Och har man en bra personalpolitik med personal som mår bra så går det. Men Alliansens svältbudgetar och skattesänkningar leder inte till bra resultat. Det drabbar personer som behöver äldreomsorgen och det är vi kritiska till, säger han.