Det ska vara smidigt, ostrukturerat och framförallt – gott som fan. I alla fall enligt mat-influeraren och Enskedebon Amanda Wigers nya kokbok. Boken, Gott som fan, utgår från Amandas mat-filosofi om att det inte behöver vara så komplicerat att laga riktigt god mat.

– Det finns inget som helst tema, utan allt kvalar in på vad som är gott som fan. Det är mycket smör, sås, kladd, friterat och lite fräscha inslag, men inte för mycket, säger hon.

Titeln kan minst sagt vara iögonfallande, och kanske lite hård. Amanda Wiger berättar att boken kanske inte är för den som reagerar starkt på svordomar, men att den är en samling av hennes tid i Mästerkocken 2021 och hennes Instagram-profil som idag har cirka 49000 följare.

– Det är lite därför jag har valt titeln, att man varnas för vad som komma skall. Jag är lite grövre i munnen, också på mitt Instagram-konto där allting egentligen började. Jag kände helt enkelt att mina följare där måste få det de förväntar sig, säger hon.

En av favoriterna är anktacosen med ingefära-glaze.

En av favoriterna är anktacosen med ingefära-glaze.

Petter Bäcklund

Mitt i smeten

Ursprungligen kommer hon från Tungelsta i Västerhaninge, men har sedan ungefär ett år tillbaka bott i gamla Enskede. En inbiten söderortsttjej med andra ord.

– Jag trivs jättebra! Jag älskar att Enskede är mittemellan familjen i Tungelsta och stan, och att det finns en del härliga restauranger, kaféer och dylikt.

Var har du trivts bäst då?

– Enskede utan tvekan! Jag har ju flyttat från Västerhaninge av en anledning – man älskar inte pendeltåget precis, säger hon och skrattar.

En samling snilleblixtar

Att skriva recepten är inga konstigheter, tycker hon. I linje med Amandas mat-filosofi är det ofta en tripp till mataffären, ett infall mitt i natten, eller att hon helt enkelt är sugen på något som sår fröet som ska bli en ny rätt.

– Det krävs tankeverksamhet, sen är inte alla recept raketforskning. Jag har en jättelång anteckning i min telefon som heter "mat" där jag skriver om jag är sugen på en viss ingrediens som jag sedan bygger på, säger Amanda Wiger.

jalapeñomarmeladen är perfekt för en het dejt.

jalapeñomarmeladen är perfekt för en het dejt.

Petter Bäcklund

Ett av recepten som hon är mest nöjd med är jalapeñomarmeladen, perfekt om man ska bjuda någon på dejt.

– Marmeladen är bra om man vill impa på någon, för den är skitenkel att slänga ihop. Så ska man ha en dejt kan man bara slänga fram den och säga "Äh, här är bara min marmelad som jag har gjort, vadå då?".