ANNONS

I år frodas odlarens fiende

Ann-Catrin Thor har arbetat med trädgårdsrådgivning i över 25 år och är van att svara på frågor om mördarsniglar. ”De kom till Sverige på 1970-talet med importerade växter från Spanien. Egentligen heter snigeln spansk skogssnigel”, säger hon.
Ann-Catrin Thor har arbetat med trädgårdsrådgivning i över 25 år och är van att svara på frågor om mördarsniglar. ”De kom till Sverige på 1970-talet med importerade växter från Spanien. Egentligen heter snigeln spansk skogssnigel”, säger hon.
Saxen är Ann-Catrins bästa tips.
Saxen är Ann-Catrins bästa tips.
Ölfällan är ett gammalt knep.
Ölfällan är ett gammalt knep.
Mördarsniglarna har fullkomligen tagit över våra trädgårdar. Den fuktiga våren har gjort det extra gynnsamt för trädgårdens banditer som äter allt de kommer över.

– Det är ett extremt år i Stockholmsregionen i år, säger Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare.
ANNONS

På sociala medier ses förtvivlade rapporter från hobbyodlarna.

”Det här är inte värt att kallas odlingssäsong. Mördarsäsong kanske. Mördar mördarsniglar på löpande band”, skriver trädgårdsjournalisten Lena Israelsson.

”Vill påstå att jag har ett riktigt skitår. Nu är dom i växthuset också…” skriver en annan rutinerad grönsaksodlare.

Klart är att den kalla och fuktiga våren varit gynnsam för alla sniglar.

– Det har gjort att det har blivit något av ett extremår i Stockholm. Varje avkomma kan också producera upp till 400 nya individer, så det gör att de sprids snabbt, säger trädgårdsrådgivaren Ann-Catrin Thor som arbetar på Slottsträdgården Ulriksdal.

I facebookgruppen Köksträdgården ropas det till och med på statliga insatser för att bekämpa sniglarna. Andra berättar stolt hur de håller sniglarna stången, till exempel genom att sätta upp eltråd.

– Det är ju en av de mer extrema metoderna och det går inte att ringa in hela trädgården med eltråd. Dessutom är det dyrt.

I stället rekommenderar hon att klippa av snigeln på mitten med en sax. Att klippa precis bakom skölden är skonsammast, förklarar hon.

– Jag brukar låta den avklippta snigeln ligga kvar, det lockar ut andra sniglar ur rabatten då de är kannibaler och äter av varandra.

ANNONS

Gift är inte något hon rekommenderar då det inte bara slår ut mördarsnigeln, utan alla sniglar i trädgården. För det är inte alla sniglar som är banditer. En del gör nytta också.

– De är lite utav städare i trädgården, därför är det dumt att döda alla som kommer i ens väg, säger Ann-Catrin.

Egentligen är det bara en snigel, den spanska skogssnigeln, som faller in under kategorin mördarsnigel.

Trots att den ställer till med problem i trädgården tycker Ann-Catrin Thor att man ska döda den snabbt och smärtfritt.

– Jag vill bespara dem onödigt lidande. Jag vet att en del använder salt, men det avråder jag bestämt från. Saltet dödar inte bara sniglarna, utan försämrar även växtligheten i trädgården. Därför är saxen mitt bästa tips.

Hon tipsar också om att samordna snigelattacker i sitt villa- ­eller koloniområde.

– Man bör ha koll på sin fiende och jaga på kvällen då de är som mest aktiva. Gör en gemensam insats flera kvällar i rad.

Fakta

Så tar du kål på sniglarna

Nematoder. Ett pulver med pyttesmå maskar i larvstadiet som man löser upp i vatten. Maskarna dödar sniglarna.

Elstaket med svagström runt odlingen. Sniglarna skräms eller dör av elen.

Ölfällor. Klipp hål i sidorna på en glassburk, häll i öl så att det täcker botten och sätt på lock. Gräv ned dem snett i marken. Sniglarna drar sig dit och blir lätta offer för saxen sedan, om de inte drunknar först.

Sätta bockad plåt på till exempel en pallkrage. Det gör det svårt för sniglarna att komma in i odlingen.

Koppartejp. Kan sättas på pallkragar och krukor.