I år ska fler gäss skjutas vid baden

Lidingö stad har ansökt om att få skjuta 80 gäss vid öns badplatser – tio fler än förra året.

De senaste årens avskjutning har inte varit tillräckligt ­effektiv, anser kommunen.

Sedan flera år tillbaka ansöker Lidingö stad hos länsstyrelsen om att få skjuta av en del gäss som förorenar badplatserna. Förra året fick man tillstånd att skjuta 70 vitkindade gäss och nu har man sökt tillstånd för 80.

Bertil Sandberg på tekniska förvaltningen är ansvarig för skyddsjakten.

– Vi skjuter enstaka fåglar för att visa dem att de inte är välkomna på vissa platser. Skjuter man en gås brukar de övriga förstå att de ska flyga därifrån, säger han.

Syftet med skyddsjakten är alltså inte att det ska bli färre gäss totalt utan att skrämma bort gässen från vissa platser.

I ansökan till länsstyrelsen skriver Lidingö stad att gässens spillning orsakar stora problem på framförallt Gåshaga strand och att de senaste årens avskjutning inte varit tillräckligt effektiv. Förutom på badplatserna vill man också få skjuta gäss vid Breviks idrottsplats samt på Parksätra och Mölnaparkens lekplatser.

– Under tidig vår trivs gässen på kortklippta gräs­ytor som finns på just de platserna. Men vi vill inte jaga i väg gässen helt och hållet, det är bara vissa ställen de inte får vara på, säger Bertil Sandberg.

Han är ansvarig för skyddsjakten, men själva skjutandet är det fem frivilliga jägare som står för. Skyddsjakten sätter i gång i början av april och sedan håller man upp under en månad då gässen får ungar.

Fakta

Här ska fåglarna skjutas

Fågelöuddebadet.

Södergarnsbadet.

Sticklingebadet.

Käppalabadet.

Kottlasjön (badberget och barnbadet).

Badholmen vid Gåshaga strand.

Breviks idrottsplats.

Parksätra.

Mölnaparkens lekplats.

2013 fick kommunen tillstånd för skyddsjakt på 70 vitkindade gäss utefter stränderna, vid Mölna­parkens lekplats och Breviks idrottsplats.