I år ska Haninge färgas blått

En ny food truck hamnar på Poseidons torg i vår. (På bilden parkarbetarna Kristina Östberg, Lisa Hederstedt och Katharina Delitsch).
Parkarbetarna Kristina Östberg, Lisa Hederstedt och Katharina Delitsch har ett uppskattat jobb. ”Det är så kul att folk är så positiva.” Här planterar de ut årets vårflor på Poseidons torg i Handen.
Ett tydligt tecken på att våren är här är när Haninges parkarbetare planterar ut det traditionella vårfloret.

– Folk brukar bli så glada och säga ”nu är det vår” när vi kommer. De brukar kalla oss blomsterflickorna, säger ­Kristina Österberg.

Torget i Handen myllrar av barn och vuxna som njuter i vårsolen. Flera kommer fram till kommunens parkarbetare för att beundra de nyplanterade blommorna.

– Det är härligt, man får vårkänslor, säger Haningebon Karina Mitrovic.

I faten på torget har penséer i blå nyanser och förgätmigej blandats med spetsmössa och vit narciss. Varje år har kommunen olika blomsterteman. I fjol gick blommorna i rosa och lila och i år är det blått som gäller.

– Det kändes rätt i år. Jag är ­florist i grunden och mina kontakter i floristbranschen säger att de är sugna på blått i år, säger Sara Ström, parkingenjör på kommunen.

Vårfloret, som odlats av lokala Tiits trädgård, kommer att smycka de vanliga ställena runt om i Haninge. Nyheten för i år är att även alla kommunala äldreboenden, som tidigare bara haft sommarflor, kommer att få njuta av vårblommorna.

Sommarens blomsterarrangemang, som också går i blå toner, kommer att sättas ut i början av juni.

– Vi ska bland annat pröva att ha blomman för dagen som är lite spännande, för den är inte så vanlig att ha i krukor. Vi ska även testa en ny slags buddleja, en fjärilsbuske, som kommit. Det är ju väldigt stora buskar, men vi ska ha en ny, lägre sort, säger Sara Ström om årets nyheter.

Att det finns ett stort engagemang och blomsterintresse i Haninge går inte att ta miste på. På kommunens hemsida finns till och med en youtubefilm på rondellblommorna vid Statoil i Handen.

– Det var en turistbuss som tyckte att det var så vackert att de stannade och filmade. Och de tulpanlökarna satte vi om i höstas så där kommer det att vara riktigt maffigt i år, säger Sara Ström.

Även parkarbetarna i Haninge berättar att de brukar få höra att de har mycket vackrare blomsterarrangemang än grannkommunerna. Och på ett ställe är blommorna så populära, att de försvinner mystiskt.

– I flera år har det försvunnit blommor i ektunnorna vid Eskilsparken. Vi har ingen aning om vem det är, men vi tror att det är en och samma person, säger parkarbetaren Kristina Östberg, som berättar att tjuven alltid plockar plantorna ur olika tunnor för att det inte ska märkas så väl.

– Ett år hade vi bidens, som är som stora gula klot, och det var enda året som det inte försvann några blommor, säger hon och skrattar.