I dag är det kramens dag

Den stora gruppkramen på fotbollsplanen, trädkramen, den långa kramen från en förälder och den ömsinta kramen från en kärlekskrank. Det finns många olika slags kramar.
Den stora gruppkramen på fotbollsplanen, trädkramen, den långa kramen från en förälder och den ömsinta kramen från en kärlekskrank. Det finns många olika slags kramar.
Kramar ger riktiga oxy­tocinkickar, så passa på att få ett lyckorus på stora kramdagen i dag.

Gosar du hellre med hunden funkar det lika bra.

– Då får både du och hunden ett påslag av oxytocin, säger Djursholmsbon och professorn Kerstin Uvnäs Moberg.

Den stora gruppkramen på fotbollsplanen, den långa kramen från en förälder och den ömsinta kramen från en kärlekskrank. Det finns många olika slags kramar och det de har gemensamt är att de gör underverk i vårt lugn- och rosystem, som Kerstin Uvnäs Moberg kallar det.

Hon är professor i fysiologi och har i över 20 års tid forskat i effekten av beröring och vad som aktiverar oxytocin – en signalsubstans som dämpar stress, skyndar läkning och göra oss mer vänliga och interaktiva.

– Kramar är det absolut viktigaste redskapet som finns för att ge tröst, stöd och glädje till en människa, i stället för medicin, säger hon.

De riktigt goda effekterna får du när du kramas med någon som står dig nära, en person du känner att du vill släppa in, menar Kerstin Uvnäs Moberg. Eller hunden.

– Det är precis samma sak som att krama en människa och både du och hunden får den positiva effekten.

I dag är kramen den populäraste hälsningsfrasen i Sverige. Men ingen vet exakt när och varför vi började kramas hejvilt med alla vi möter. Enligt Agneta Lilja, lektor i etnologi vid Södertörns högskola, kom det ganska plötsligt.

– På 90-talet var det väldigt vanligt. Jag var tillsammans med en fransman som tyckte att det var så intimt och obehagligt. I Frankrike pussar man på kinden, men det finns strikta regler för vem och hur man pussar. Här kastar man sig om halsen på vem som helst.

Agneta Lilja tycker att det är synd att handslaget nästan försvunnit.

– Det var lagom intimt.

För trots den vänliga gest som en kram är kan det bli väldigt fel om inte båda är med på noterna.

Kerstin Uvnäs Moberg betonar hur viktigt det är att visa respekt och göra en bedömning innan man sträcker ut armarna.

– Det är ett spel mellan två människor innan det kan bli en kram. Titta på personen och ha ögonkontakt. Då ser du i ögonen om det är öppet, säger hon.

ENKÄTFRÅGA: Vem skulle du vilja ge en kram?

Carl-Gustav Cajander, 91 år, och Ann-Marie Månsson, 85 år, Mörbyhöjden: Jag vill helst krama Ann-Marie, säger Carl-Gustav.
Patricia Ibanez, 50 år, Edsberg: Jag skulle vilja krama alla, speciellt min dotter som studerar i Budapest och alla mina släktingar i Chile. Jag älskar att kramas och det ska vara långa kramar.
Marcus Bergström, 52 år, Djursholms Ekeby: Mina söner som är 15 och 18 år. Vi brukar ge varandra riktiga björnkramar män emellan, lite hårdare och grabbigare kramar.
Monica Skyllberg, 74 år, Mörbyhöjden: Min hund Stella, just nu är det henne jag kramar mest och hon är min sängbo. De kramarna ger mig verkligen ett lyckorus.
Liliana Yhland Wennerberg, 30 år, Edsberg (uppvuxen i Mörby): Min man. När jag är i Italien känns det naturligt att krama andra, men människor här är så stela och inte öppna på det sättet.
Ashley Jury, 38 år, Nora: Jag vill helst krama min familj, min dotter och son som är 8 och 16 år, och min fru.
Fakta

Så kramas du:

Grundregel: Håll till vänster med huvudet – höger kind mot höger kind.

Takt och ton: Träna upp känslan för när en kram är rätt eller när det blir alldeles fel.

Avstå: Vid förkylnings- eller influensatider kan det vara bra att avstå.

Nej tack!: Om man inte vill kramas är det bara att sträcka fram handen och hälsa. Det är helt korrekt!

Källa: www.vett-och-etikett.com (Etikettdoktorn Mats Danielsson)