I fält för konditionens skull

Calle Forsell har tränat Army Fitness i två år - och är lagledare för lag två. Att heja på lagkamraterna i slutet av en jobbig övning är en stor del av uppdraget.
Calle Forsell har tränat Army Fitness i två år - och är lagledare för lag två. Att heja på lagkamraterna i slutet av en jobbig övning är en stor del av uppdraget.
Omklädningsrum? Nej. Bekväma löpband? Absolut inte. Musik? Glöm det.

Army Fitness är träningsformen som tvingar upp Kungsholmsborna på morgonen och ut i fält.

– Kom igen då, sluta såsa! Lägg er i raka led och ge mig tjugo!

Klockan är strax efter sex på morgonen. På Smedsuddens strand ligger tio svettiga, flåsande människor och kämpar med armhävningar i sanden. Instruktören Christopher kontrollerar att ingen fuskar.

– Nej, nej, nej. Inte nudda marken – extra 30 sekunder för lag två!

Idag är gruppen indelad i två lag som tävlar om att komma först i mål, men innan det är dags att andas ut måste sex stationer, med varierande uppgifter och svårighetsgrad, besegras.

– Nu ska ni ut på öarna! kommenderar instruktören Christopher och pekar på de små holmarna en bit ut i vattnet. Efter en stunds förvirring vid strandkanten struntar lag ett i hjälp från både stockar och stenar vid vattenbrynet och vadar istället ut i det iskalla aprilvattnet.

– Nu märks det att de börjar bli trötta. Istället för att tänka och ta hjälp av stenarna rusar de bara rakt ut, säger Christopher som på grund av sitt yrke inom Försvarsmakten inte vill medverka med sitt efternamn.

Lag ett är först tillbaka och kommenderas att göra ben- och stocklyft innan det är dags för en språngmarsch mot Thorildsplans tunnelbana. Lag två är inte långt efter och med trötta steg joggar lagen tillbaka genom parken för en sista kraftmätning: bygga mänsklig pyramid och springa stafett.

– Det här är en form av neandertalarträning mitt i staden. Jag brukar säga att mitt grottjag kommer fram. Du kan inte bry dig om vad andra tänker, man blir så uppe i tävlingen, säger en svettig Calle Forsell.

Han får medhåll av en lika svettig Zofie Johansson:

– Innan jag började med det här drog jag mig för att jogga om det duggregnade ute. Nu måste jag ut, även om det är snöstorm, säger hon.

Calle Forsell och Zofie Johansson är inte ensamma. Trenden med Army Fitness har spridit sig ordentligt i både Stockholm och övriga Sverige de senaste åren. Totalt räknar Charlotte Granström, som introducerade träningsformen i Sverige, med ett tusental aktiva deltagare.

– Många tror ju att det mest är män som håller på, men majoriteten är faktiskt kvinnor. På gymmet är det speglar överallt men inom militär träning är laget viktigare än individen. Träningen är helt i fokus. Hos oss finns inga speglar och för många är det befriande, säger hon.

Klockan har hunnit bli tjugo över sju och solen letar sig in bland träden när den sista stafettpinnen är i mål och gruppen samlas på en flåsande rad framför Christopher.

– Ni var bra idag. Inte jättebra – men tillräckligt bra, säger han innan deltagarna bryter upp och trötta ger sig i väg iväg åt olika håll.

Det är en form av neandertalaträning mitt i staden.calle forsell,lagledare

Fakta

Inspiration från militärens träning

Army Fitness har sitt ursprung i USA och har funnits i Sverige sedan 2007.

I mars startade träningarna på Kungsholmen, men föreningen finns även på Östermalm och vid Årstaviken.

Inspirationen hämtas från militärens grundträning för soldater, med olika utomhusövningar.

Deltagarna betalar för ett så kallat boot camp med träningar måndagar, onsdagar och fredagar i sex veckor.